IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
14:20 | 12 март 2019
Обновен: 15:48 | 16 май 2024

Проф. д-р Христина Групчева: Глаукомата може да се сбърка с миокарден инфаркт

Как да разпознаем симптомите разкрива един от водещите специалисти по очни болести у нас

По материала работи: Борис Проданов
Проф. д-р Христина Групчева: Глаукомата може да се сбърка с миокарден инфаркт

Глаукомата е заболяване, което застрашава зрението на милиони хора по света. Уврежда нервната тъкан, а нервните тъкани на централната нервна система не регенерират. По тази причина най-големите усилия в научно-изследователската работа, посветена на глаукомата, са насочени към регенерация. Това каза проф. Христина Групчева в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов.

 

Според нея към момента регенерация като терапия няма, което е и причината да се подхожда с особено внимание към това заболяване. „То има прогресивен ход, който ние, специалистите, не можем да обърнем в обратна посока. Това, което правим всъщност, е да спрем прогресията на заболяването“, уточни проф. Групчева.

 

Тя разкри и важни характеристики за глаукомата, която според типа си бива два вида:

„Откритоъгълната глаукома е абсолютно безсимптомно заболяване. В резултат на неадекватно високото вътреочно налягане бавно и постепенно започват да се увреждат влакната на зрителния нерв, но в периферията. Това означава, че пациентът започва да губи част от периферното си зрение, но не като някакво тъмно петно, а като намалена светлочувствителност. Тъй като двете зрителни полета се припокриват, пациентите много трудно могат да усетят, че това се случва. Реално това е причината поради която, ако има съмнение за глаукома, изследването на периферното зрение е абсолютно задължително“, отбеляза проф. Групчева, като уточни, че за поставянето на диагнозата са необходими повече от едно изследване, за да се проследи развитието.

 

„Закритоъгълната глаукома може да бъде остра. При нея рязко и внезапно се повишава вътреочното налягане. Болката е много силна, обхваща цялата глава или едната половина, като болката може да се разпростре към ръката и ако е от лявата страна, може да се сбърка с миокарден инфаркт. Обучаваме общопрактикуващите лекари в такива ситуации да определят каква е твърдостта на окото, сравнявайки го с другото око, и ако то е много твърдо, винаги да мислят в посока закритоъгълна глаукома. Хубавото е, че диагностицирана навреме, е напълно лечима“, поясни проф. Групчева, уточнявайки, че за разлика от нея откритоъгълната глаукома има прогресивен ход и там усилията са насочени към снижаване на вътреочното налягане в безопасни граници.

 

Ранното диагностициране на глаукомата е най-важната стъпка, категорична е проф. Групчева, а профилактични изследвания за целта могат да бъдат направени във всеки един кабинет.  

 

Лечението се провежда чрез медикаменти, с помощта на лазерни технологии или оперативно, в зависимост от типа и стадия на заболяването. Кортизоновите препарати, приемани от пациенти под различни форми, могат да доведат до сериозно повишаване на вътреочното налягане, предупреди проф. Групчева.

 

Мариана Стойкова

 

Целия разговор с проф. д-р Христина Групчева може да видите тук: "Щрихи от утрото" (12.03.2019) - Какво представлява глаукомата?

Коментари

Новини Варна