IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
14:05 | 2 февруари 2015
Обновен: 15:46 | 22 юли 2024

Заради обилните валежи водата е с повишена мътност, не я пийте

Предприето е допълнително хлориране за избягване на евентуални зарази

По материала работи: Ставри Таргов
Заради обилните валежи водата е с повишена мътност, не я пийте

Заради обилните валежи през последните дни водата във Варненска област е с повишена мътност. Това предупредиха от Регионалната здравна инспекция. Повишената мътност е регистрирана в района, водоснабдяван от помпена станция „Батова” – село Каменар и местностите „Пчелина”, „Лозата” и „Телевизионна кула”. Също така в експлоатационно-технически район „Аксаково” – село Куманово и село Изворско. Помпената станция в село Любен Каравелово е залята и водоподаването е прекъснато.

В експлоатационно - технически район „Провадия” са замътени каптажите „Солу Пещера” и „Джиздар”, които захранват много малка част от  Провадия. По тази причина те са изключени. Във Вълчи дол има авария. Водата се подава от помпена станция 1, която е от дълбок сондаж и е с добри качества.

В района на Аврен водата, подавана от помпена станция „Китка”, е с леко замътване. Във връзка с това е повишена дозата на остатъчния хлор до 1 мг/л.

В район „Бяла” – с. Дюлино, вода се подава в момента от незалетия черпателен водоем, който захранва помпена станция „Дюлино“ и селото.

Във връзка с усложнената обстановка „В и К“ – Варна, е задължено да действа съобразно дадените от здравното министерство указания. От дружеството са предприели допълнително хлориране на водата до 1 мг/л с цел недопускане на зарази.

Инспектори от отдел „Държавен здравен контрол” при РЗИ – Варна,  извършват пробонабиране и учестен мониторинг в община Аксаково - с. Изворско, с. Куманово, с. Каменар. В с. Любен Каравелово това ще стане след възстановяване на водоподаването.

Кметовете на въпросните селища са предупредени да информират местното население за ограничаване ползването на питейната вода до излизане на стандартни лабораторни резултати. Издадени са и 2  предписания до директорите на детските градини в с. Изворско и с. Л. Каравелово за консумация на бутилирана вода до възстановяване на качествата на водата от водопроводната мрежа.

За резултатите от лабораторните изследвания населението в засегнатите райони ще бъде своевременно уведомено, уверяват от РЗИ - Варна.

Ставри Стефанов

 

Коментари

Новини Варна