IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
23:22 | 4 февруари 2015
Обновен: 03:04 | 19 май 2024

Забраниха изхвърлянето на ненужен улов в Черно море

Забраната влезе в сила от 1 януари

По материала работи: manager
Забраниха изхвърлянето на ненужен улов в Черно море

Българските риболовни кораби вече няма да изхвърлят ненужния си улов във водите на Черно море. Това е ключовата цел на новата европейската политика в областта на рибарството, обясниха пред Maritime.bg от ИА „Рибарство и аквакултури“.

Изхвърлянето на улов представлява съществена загуба на ресурси и оказва отрицателно въздействие върху тяхното устойчиво използване и върху икономическата жизнеспособност на рибарството.

Забраната за изхвърляне на ненужния улов от пелагичните запаси влезе в сила от 1 януари. През 2019 година корабите в целия Европейски съюз ще са длъжни да разтоварват целия си улов на брега, без значение от вида му.

Според ЕС това е необходима мярка, която ще допринесе за по-доброто екологично състояние на моретата.

В условията на Черно море задължението за разтоварване на целия улов от 2015 година се отнася за риболова на цаца (трицона). Всички кораби, които ловят цаца в акваторията на Черно море, попадат в обхвата на задължението за разтоварване на целия улов.

Цацата има минимален референтен размер за опазване, установен обикновено на равнище ЕС, който е създаден с цел да се осигури защитата на младите екземпляри морски организми. Този минимален размер за опазване е също и минималния размер на улова, който може да се предлага за човешка консумация. Минималният допустим размер на цаца (копърка, трицона, шпрот) е 7 сантиметра.

„Съобразно със задължението за разтоварване на целия улов, цялото количество уловена цаца, независимо от размера, трябва да се разтовари и приспадне от квотата. Размерът обаче определя наличните възможности за продажба на тази риба. Продажбата на улов под минималния допустим размер се ограничава за цели, различни от пряката консумация от човека. Има други възможности на разположение, като продажба за рибно брашно, масло, стръв, храни за домашни любимци, торове и др. Уловът на риба под минималния допустим размер трябва да се съхранява и отчита отделно от останалия улов“, обясняват от ИАРА.

„Този регламент по-скоро засяга риболовците от другите европейски страни“, обясни пред Maritime.bg председателят на сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев. По думите му у нас риболовът е целенасочен, което значително намалява нежелания улов.

Коментари

Новини Варна