IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
19:43 | 10 февруари 2015
Обновен: 10:45 | 25 април 2024

10 детски градини намаляват разходите си за ток

Сградата на община Варна също ще пести от електрическа енергия.

По материала работи: Деян Михайлов
10 детски градини намаляват разходите си за ток

10 детски градини във Варна - ОДЗ №16 „Българче“, ОДЗ №13 „Детска радост“, ЦДГ №15 „Гълъбче“, ЦДГ №38 „Ян Бибиян“, ОДЗ №1 „Маргаритка“, ЦДГ №35 „Незабравка“, ЦДГ №2 „Пламъче“, ОДЗ №5 „Славейче“, ЦДГ №13 „Звездичка“ и ОДЗ №2 „Д-р Петър Берон“, ще повишат своята енергийна ефективност при одобрен проект, внесен преди ден от експерти на община Варна в Министерството на енергетиката. Той е по отворената грантова схема BG04-02-03 „Мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяемата енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи“, финансирана по Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

С втори проект по същата грантова схема, Мярка 2: „Мерки за използване на енергия от възобновяеми източници“, Варна кандидатства и за административната сграда на общината. Той е на стойност 470 790,51 евро,(920 786,20) лв.

В резултат от изпълнението на проектните дейности ще се повиши енергийната ефективност на сградата на общинска администрация, ще бъдат намалени разходите за електроенергия, което ще доведе до освобождаване на ресурси, които да бъдат пренасочени за други дейности. Предлаганите в този проект мерки за повишаване на енергийната ефективност ще доведат до намаляване на емисиите с 1 069,975 tCO2 на година.

Реализираните енергоефективни мерки, включени в двете проектни предложения на община Варна, ще бъдат използват като модел за прилагане и в други общински сгради.

Коментари

Новини Варна