IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
14:51 | 12 февруари 2015
Обновен: 13:08 | 29 март 2024

Малко университети развиват научна дейност

Това каза зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов във Варна

По материала работи: Златина Добрева
проф. Костадин Костадинов

Малко са университетите в България, които развиват активна научна дейност. Това каза по време на днешното си посещение във Варна зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов. Той добави, че най-активни в това отношение са Софийският университет, Медицинският университет в столицата, софийският Технически.
В иновационно отношение Техническият университет във Варна е най-активен, каза проф. Костадинов, който изнесе лекция във ВУЗ-а.
През тази година парите във фонда за научни изследвания са с 5 милиона лева по-малко в сравнение с 2014 година. Така остава да разполагаме с 18 милиона лева, каза Костадин Костадинов. Според него това не са малко пари, „ако обаче се разходват както трябва“.
В областта на образованието и науката ще се работи по няколко приоритетни оси, съобщи заместник-министърът. IT индустрията е една от тях. Биотехнологии, мехатроника и чисти технологии, също били приоритетни за държавата.
Трябва да се обърне внимание и на творческите индустрии. В ЕС културните дейности генерират 9-10% от брутния вътрешен продукт, каза проф. Костадинов.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна