IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:19 | 13 февруари 2015
Обновен: 17:55 | 17 април 2024

Откриха нови потънали кораби край Калиакра

Развиваме общ подводен туризъм с Румъния в западната част на Черноморския шелф

По материала работи: manager
Откриха нови потънали кораби край Калиакра

Нови 85 нарушения на морското дъно са открити при изследване на морското дъно в западната част на Чернморския шелф. Само 8 от тях представляват интерес за родните учени и ще бъдат проект на последващо проучване. Това съобщи на пресконференция във Варна проф. д-р Атанас Палазов - координатор на общ проект на Института по океанология на БАН и румънски специалисти за изследване на подводното археологическо наследство в територията от Калиакра до Констанца.

Обектите са открити на дълбочина между 20 и 100 м, извън фарватера, уточни проф. Палазов. За три от тях е ясно, че са потънали кораби от края на XIX и началото на XX век. Останалите 5 също се предполага, че са останки от плавателни съдове.

За съжаление бюрократични пречки са провалили родното изпълнение на проекта и обектите не са били изследвани добре, оплакаха се членове на 48-членния международен екип.

3-те експедиции на учените от  Института по океанология на БАН са се провели при зимни условия. Така те не успели добре да проучат набелязаните обекти. Към момента родните изследователи разполагат със средства само за още едно - финално проучване, на което се разчита да даде по-голяма яснота, какво точно представляват, новонамерените по дъното на Черно море 8 потънали обекта.

Междусъседският проект се реализира в рамките на 18 месеца и цели проучване на археологическото наследство в западната част на Черноморския шелф с идеята за развиване на общ подводен туризъм между Румъния и България.  

Черно море

 

Коментари

Новини Варна