IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
19:01 | 17 февруари 2015
Обновен: 19:58 | 22 април 2024

Остава глобата от над 20 000 лв. за Двореца

ДКС бе санкциониран от КЗК за незаконосъобразно обявяване на класирането и избора на изпълнител на обществена поръчка за проектиране ремонта на зала “Конгресна”

По материала работи: manager
Кметът Иван Портних и зам.-градоначалникът Христо Иванов оглеждат ремонта на зала "Конгресна"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК ) потвърди със свое решение размера на глобата, която наложи през септември миналата година на дружеството „Дворец на културата и спорта“ ЕАД. Тя остава 20 880 лв. без ДДС. Това става ясно от сайта на надзорния орган.

Още през септември миналата година ДКС беше санкциониран, а поводът беше незаконосъобразно обявяване на класиране и избор на изпълнител на обществена поръчка за проектиране ремонта на зала “Конгресна”. Разглеждането от КЗК стана по повод жалба на останалия втори в конкурса. Въпреки решението за отмяна на акта за класиране на участниците и избор на изпълнители на процесната поръчка, бившият вече прокурист на дружеството Симеон Варчев сключи договор с първия в класирането „Ателие Серафимов и Архитекти“ ООД. С това си действие възложителят е ограничил правото и отнел възможността на жалбоподателя „Тилев Архитекти“ ООД да участва в процедурата и/или да бъде определен за изпълнител, посочват от Върховния административен съд при произнасянето си по казуса.


ВАС потвърди обявлението на КЗК за незаконосъобразно с изключение на размера на определената глоба от 10% от стойността на сключения договор. Според магистратите не е взето под внимание изменение в Закона за обществените поръчки, което посочва, че размерът на глобата не е задължително да бъде „10 на сто“, а „до 10 на сто“. Това е причината ВАС да върне за ново разглеждане преписката на КЗК.

В резултат от комисията излязоха с решение от 12 февруари т.г.: 
“Действията на възложителя се явяват тежко нарушение, поради което следва да бъде наложена санкция в максимален размер, а именно 10% от стойността на сключения договор”, обоснова се КЗК в новото си решение.
То може да се обжалва в 14-дневен срок пред ВАС.

Черно море

Коментари

Новини Варна