IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:22 | 9 октомври 2019
Обновен: 01:11 | 18 април 2024

ДАИ – Варна, ще прави проверки и през нощта

Обособени са 8 регионални дирекции в страната

По материала работи: Слав Велев
 ДАИ – Варна, ще прави проверки и през нощта

За подобряването на контролната и административнонаказателната дейност са предвидени структурни промени чрез тристепенна система, която ще включва осем регионални дирекции с контролни функции вместо сега съществуващите 27 областни отдела. Областните отдели ще запазят административните си функции по обслужването на граждани, както и дейности по провеждането на изпити на кандидатите за водачи. Контролната дейност ще бъде организирана в осем регионални дирекции: София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Русе и Враца.

 

Правителството одобри предложените от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков мерки за подобряване на дейността на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Това реши на свое заседание Министерският съвет, съобщават от правителствената пресслужба.

 

В рамките на новите регионални дирекции ще има средно 8 или 9 контролни екипа, с изключение на София, като по този начин ще могат да се осигурят над 15 екипа. Това ще позволи да се планират цялостни и всеобхватни проверки във всяка област, като така ще бъдат осигурени екипи за контрол и през тъмната част от денонощието, каквито към момента няма. Чрез тази подход ще бъде прекъсната обвързаността на служителите на местно ниво и ще се осигури значителна степен на ротация, аргументират се вносителите на предложението.

 

Ще бъде създадена информационна система, която да обхване всички етапи на пътния контрол, прилагане на система за анализ на риска при избор на пътните превозни средства и предприятия за контрол, както и изграждането на електронни системи, позволяващи постоянен контрол на предприятията.

 

Предвидените мерки са свързани с издаването на лицензи, контролната и административнонаказателната дейност, както и организирането на изпитите на кандидатите за водачи.

 

По отношение на предоставянето на лицензи и разрешителни за извършване на превоз на пътници и товари ще бъдат приложени мерки за намаляване на административната тежест за компаниите чрез ускорено и улеснено издаване на лицензи, повишаване на ефективността на ИА „Автомобилна администрация“ и намаляване на условията за злоупотреби. Планира се надграждане на информационната система за резервиране на еднократни разрешителни и за автоматизирано разпределение на многократните ЕКМТ/СЕМТ разрешителни.

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна