IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
08:55 | 27 февруари 2015
Обновен: 09:28 | 20 април 2024

Персоналът на Дом „Гергана“ брани управителя си

Шефът на социалното заведение подготвя дело за клевета

По материала работи: manager
Персоналът на Дом „Гергана“ брани управителя си

Работниците и служителите от Дома за Стари хора „Гергана“ и от Дома за възрастни с физически увреждания защитиха управителя Филип Щерев, който е заплашен от уволнение заради обвинения за смъртта на пациентка. Това става ясно от отворено писмо на служителите до медиите и отговорните институции във Варна.

Персоналът на социалното заведение вече е събрал подписка, а шефът най-вероятно ще заведе дело за клевета срещу жената, подала сигнал, че 71-годишната Йорданка Тодорова е оставена да почине без да й бъдат оказани нужните грижи. Работещите в звеното чакат тяхната гледна точка да се потвърди и от прокуратурата, която вече е започнала проверка.

Освен до медиите, отвореното писмо е адресирано до кмета на града, до председателя на Общинския съвет, копие е изпратено и до зам.-кмета по социални дейности и здравеопазване, както и към директора на социалната дирекция в общината.

Според документа, възрастната жена е била настанена в дома на 21 януари, след като е изписана от Неврологичното отделение в болница „Св. Анна”. Жената нямала роднини, които да се погрижат за нея, а при пристигането си в дома не е имала настанителна заповед. Персоналът получил епикриза, лична карта и медицинска бележка, че не е контактувала със страдащи от остри заразни болести. Според работещите в социалното звено, в момента на приемането, болната не е имала рецепта за изписани лекарства, а в същото време едно от обвиненията на Маргарита Атанасова е, че Йорданка е починала, защото не е лекувана адекватно. От дома твърдят, че още на другия ден са подготвили картонче за текуща терапия по епикриза, от който се е давал само Еналаприл. Дни след настаняването на Георгиева, Маргарита Атанасова и млада жена, са й занесли торба с лекарства, но за тях не е имало рецепта. Хапчетата не отговаряли на терапията по епикриза.

Служителите на старческия дом са категорични, че по време на престоя й в дома, за Йорданка са полагани всички грижи съгласно утвърдените стандарти и критерии за обслужване на потребители на социални услуги. Вечерта на 28 януари обаче, здравословното състояние на жената се влошило и тя била отведена с линейка в болница „Света Марина”, където е починала. При тръгването си от дома тя е била в съзнание, адекватна и контактна.

Коментари

Новини Варна