IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
09:59 | 27 февруари 2015
Обновен: 14:45 | 14 април 2024

Започват тържествата за 3-и март във Варна

Днес поставят венци на Паметния знак на загиналите в руско–турските освободителни войни

По материала работи: manager
Започват тържествата за 3-и март във Варна

Тържествата по отбелязването на 137-годишнината от Освобождението на България във Варна започват от днес с поклонение и поднасяне на венци и цветя пред Паметния знак на загиналите в руско – турските освободителни войни от 1828 – 1829 г и 1877 – 1878 г.

Събитието ще се състои днес - 27 февруари - петък от 11:30 часа на кръстовището на ул. Царевец” и ул. „Разлог”.

С богата празнична програма община Варна ще отбележи националния празник на Република България 3 март. В 9 часа сутринта в Катедралния храм „Свето Успение Богородично” ще бъде отслужен празничен молебен за България. В 9,30 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий” тържествено ще бъде издигнато националното знаме. 10 минути по-късно от площада ще тръгне шествие към паметника на граф Игнатиев, където ще бъдат поднесени венци и цветя. От там шествието ще премине по бул. "Мария Луиза", бул. "Осми приморски полк", бул. "Сливница", Морската градина, за да стигне до паметника на украинските воини. Там също ще бъдат положени венци. След това шествието ще достигне до паметника на руските воини в Морската градина, където с военен ритуал ще бъде извършено поклонение и поднасяне на венци.

Във връзка с годишнината от освобождението на България от османско владичество на 3 март 2014 г. община Варна е подготвила и празнична програма. 

На гребно-ветроходната база "Черно море - Бриз" на крайезерния път ще се състои 59-ата гребно-ветроходна регата "Трети март".

В 12,30 часа в Морската градина ще стартира 52-рата лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна.

От 14 часа жителите на район „Владислав Варненчик” ще почетат 3 март в парка с мемориал на руските воини  освободители и първите заселници на района с поклонение и полагане на венци.

Във Фестивалния и конгресен център ще бъде открита „Моята България” - фотографска изложба и награждаване на лауреатите от едноименния общински конкурс - раздел „Фотография”.

В 16,30 часа на 3 март във ФКЦ - зала "Европа", ще бъдат наградени лауреатите от конкурса "Моята България" в раздела "Художествено слово".
От 18 часа в зала 1 на Фестивалния комплекс започва концерт-спектакълът „3 март 1878 – въплъщението на едно ново начало”. В него участват фолклорният ансамбъл при Академичния танцов театър на ВСУ „Черноризец Храбър”, балетна формация „Арт Денс”, балетният състав за съвременна хореография при НГХНИ „К. Преславски”, гайдарският оркестър при ОУ „Антон Страшимиров”, ДТА ”Зорница”, Студио „Балет”, КТ „Палечко” И ВА „Сребърни звънчета” ПРИ ОДК.

На 3 март честваме 137-годишнината от подписването на Санстефанския договор, според който България е освободена от турско робство. Този договор регламентира създаването на българска държава, която включва в границите си всички исторически територии, населени с българи. Този договор така и не влиза в сила, но остава като олицетворение на националния идеал - обединена България, включваща всички български дялове – Мизия, Тракия, Македония.

Черно море

Коментари

Новини Варна