IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:03 | 2 март 2015
Обновен: 13:13 | 18 април 2024

Във Варна вият огромно хоро за 3-и март

137 народни инструмента ще засвирят в чест на 137 годишнината от Освобождението на България

По материала работи: Лиляна Трънкова
Във Варна вият огромно хоро за 3-и март

137 народни инструмента ще засвирят на 3 март във Варна в чест на 137 годишнината от Освобождението на България. Събитието ще започне в 11:30 часа до езерцето в района на детския кът в Морската градина.

Ще вземат участие Гайдарски състав „Диньо Маринов“, както и деца от профилирани паралелки от ОУ"Антон Страшимиров", НУИ „Добри Христов” и НГХНИ "Константин Преславски".

Хорото ще поведат малчуганите от детски танцов състав „Искра“ към Читалище „Искра“-гр.Варна. По стара българска традиция, хорото ще се извие в кръг около цялото езеро в Морска градина-Варна, като култ към Слънцето, а в средата на празнуващите българи ще засвирят 137-те народни музиканта.

В миналото хората са се хващали за ръце за да демонстрират единството на общността си. Слънцето е било основно божество на повечето древни народи, включително и на прабългарите.

Специално за всички, които искат да се пренесат 2 века назад, по време на славните моменти от Освобождението на България, ще има специално обособен тематичен кът. Всеки ще може да си направи снимка с четническа униформа, хайдушки ямурлук или българска носия, безплатно.

Коментари

Новини Варна