IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
14:19 | 5 март 2015
Обновен: 15:05 | 20 април 2024

5 кораба на НАТО акостират във Варна

Eкипажите ще посетят дома за деца, лишени от родителски грижи „Княгиня Надежда”

По материала работи: Златина Добрева
5 кораба на НАТО акостират във Варна

Пет патрулни кораба на НАТО от Втората постоянна военноморска група ще бъдат на посещение във Варна от 7 до 9 март. Водената от контраадмирал Брад Уилямсън група включва американския флагман "Виксбърг", канадската фрегата "Фредериктън", турската фрегата "Тургутреис", германския танкер "Шпесарт" и италианската фрегата "Ализео". По време на визитата екипажите ще посетят дома за деца, лишени от родителски грижи, „Княгиня Надежда”.
След напускането на пристанище Варна ще се проведе учение от типа PASSEX, в което участие ще вземат българската фрегата „Дръзки” и кораби на румънския и турския флот. Учението ще включва симулации по противовъздушна отбрана и учения за борба с подводници, както и симулации на атаки с малки плавателни съдове и базисни маневри, съобщават от щабквартирата на Съюзното военноморско командване.
„Ученията, които ще проведем с нашите съюзници в Черно море, ни подготвят да предприемем всяка мисия, която НАТО може да поиска от нас за изпълнение на задълженията за колективна отбрана. Тук сме по покана на правителствата на Турция, България и Румъния и очакваме да подобрим взаимодействието с техните военноморски сили“, заявява контраадмирал Уилямсън.
Пред агенция ТАСС представител на Главния щаб на ВМС на Русия не изключи присъствието на военни кораби на НАТО в такъв състав в акваторията на Черно море да е свързано със събитията в Източна Украйна. Съгласно конвенцията от Монтрьо военни кораби на нечерноморски страни имат право да пребивават в Черно море не повече от 21 дни.

Коментари

Новини Варна