IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
17:18 | 8 март 2015
Обновен: 22:09 | 10 април 2024

Във Варна жените с по-ниски заплати от мъжете

Това показват данните на Евростат

По материала работи: Юлиян Атанасов
Във Варна жените с по-ниски заплати от мъжете

Жените във Варна получават по-ниски заплати от мъжете. Тенденцията е съпоставима с цифрите за страната. През 2013 година представителите на нежния пол в България са вземали с 13,5 % по-ниски възнаграждения, отколкото мъжете, показват данните на Евростат.
Аз получавам 750 лева за същата работа, за която мои колеги мъже вземат към 820 лева. Не знам защо така се получава, може би шефовете смятат, че върша по-малко работа, каза пред вестник „Черно море“ 26-годишната Дамяна Желева. Младото момиче работи като сервитьор в ресторант.
Понякога ми става неудобно от това, но какво да се прави. Според мен такива като Дамяна трябва да получават повече, защото са и по-красиви от нас, мъжете, каза с усмивка на лице колегата на Желева Мирослав Златинов, на 25 години.
Икономисти обаче „успокояват“, че не само в България има подобно неравенство. Разликата в заплащането между двата пола у нас е дори по-малка от средната за Европейския съюз, която през 2013 година е била 16,4%.  В Словения тя е била под 5%, а в Естония, Австрия, Германия и Чехия е достигнала цели 20 %.
Важно е да се сметне точно колко работят двата пола, преди да се правят генерални заключения, казаха експерти пред вестника ни.
Понякога жените работят по-малко, тъй като имат задължение да вземат децата от ясли и градини. Те са принудени да излизат по-рано от работното си място. Когато децата се разболеят, по-често жените си вземат болнични, така че някои работодатели вземат това предвид и предлагат по-ниски възнаграждения за дамите, казват икономисти.

 

Коментари

Новини Варна