IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
17:29 | 8 март 2015
Обновен: 13:09 | 15 април 2024

Контраадмирал Брад Уилямс: Ученията на кораби на НАТО в Черно море не са провокация

Това учение е планирано още през 2014 г

По материала работи: Юлиян Атанасов
Контраадмирал Брад Уилямс: Ученията на кораби на НАТО в Черно море не са провокация

 

„Тъжна е констатацията в изявленията на Главния щаб на ВМС на Русия, че ученията на групата кораби на НАТО в Черно море са провокационни.” Това заяви на пресконференция на борда на американския флагман ”Виксбърг” контраадмирал Брад Уилямс, който води в Черно море петте патрулни кораба на НАТО от Втората постоянна военноморска група. „Това учение е планирано още през 2014 г. Провеждахме тренировки и в Средиземно море с Испания, Гърция, Португалия, не виждам защо да не провеждаме и с нашите съюзници Турция, България и Румъния в Черно море“, каза още контраадмирал Уилямс. Той даде да се разбере, че петте кораба на НАТО, които са във Варна, ще спазят конвенцията от Монтрьо, според която  военни кораби на нечерноморски страни имат право да пребивават в Черно море не повече от 21 дни.
Както агенция „Черно море“ информира, петте кораба на НАТО трябваше да акостират в събота на пристанището във Варна, но лошото време спря флагмана ”Виксбърг” и канадската фрегата „Фредериктън”. Другите кораби – германският танкер „Шпесарт”, турската фрегата „Тургутреис” и италианската „Ализео”, пуснаха успешно котва. Към тях се присъединиха нашата фрегата „Дръзки” и  румънският кораб ”Реджина Мария”.
Що се отнася до руските изтребители, за които някои руски медии писаха, че са взели на прицел корабите на НАТО, контраадмирал Уилямс отбеляза: „Имаше руски изтребител СУ- 24, както и кораби на бойния руски флот, но не ни притесниха, защото спазваха всички норми в международни води и във въздухоплавателното пространство. Екипажът ни е много добре подготвен и имаме пълно въоръжение, но като натовска сила не смятаме, че трябва да нарушаваме международните норми“, заяви командирът на  американския миноносец „Виксбърг” кап. Лайл Хол.
След отплаването си от Варна корабите ще проведат учение от типа PASSEX.
 

Коментари

Новини Варна