IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
15:10 | 11 март 2015
Обновен: 18:08 | 20 април 2024

Гледаме слънчевото затъмнение на 20 март в Обсерваторията

Входът е свободен

По материала работи: Златина Добрева
Гледаме слънчевото затъмнение на 20 март в Обсерваторията

Варненската обсерватория организира безплатно наблюдение на частичното слънчево затъмнение, което ще се наблюдава на 20 март. Варненци и гостите на града ще имат възможността да наблюдават явлението от сградата на Обсерваторията. Предвижда се вътре и в двора да се разположат няколко пункта за наблюдение. На терасата на сградата ученици ще измерват светимостта и метеорологичните условия, след което данните ще бъдат обработени и ще се представят на конференции.
За годината на светлината, която се чества през 2015-а са предвидени редица мероприятия. Първото ще е провеждането на безплатна публична лекция „Природата на светлината“, която ще се проведе на 21 март.
През април от Обсерваторията организират младежка конференция, а през лятото ще има наблюдателни експедиции до обсерваториите в Рожен, Аврен и Белите брези, на които ще се обсъдят ползите от използването на светлинната енергия. В началото на септември ще се проведе Семинар за учители по физика от варненски гимназии.
Обсъжда се възможността Варненската обсерватория да кандидатства по европейски проект за изграждането на нов Планетариум и доставката на модерно оборудване. За целта са проведени разговори с общинската администрация.

Коментари

Новини Варна