IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
14:11 | 12 март 2015
Обновен: 20:04 | 10 април 2024

Британски специалисти консултираха деца с рядко заболяване

Муковисцидозата е тежко генетично, автозомно-рецесивно заболяване

По материала работи: Златина Добрева
Снимка Пламен Гутинов

Британски специалисти прегледаха и консултираха деца с рядкото заболяване муковисцидоза във Втора детска клиника на УМБАЛ "Света Марина", където се наблюдават и лекуват над 50 пациенти. Преди това лекарите от Острова обсъдиха с родни специалисти грижите за децата, жертва на рядкото заболяване.
Първата по рода си среща у нас се организира от Втора детска клиника в университетската болница в града, неправителствената организация Child Health International, лекари от Великобритания, работещи с пациенти с муковисцидоза, и Abbott България със съдействието на ръководството на УМБАЛ "Св. Марина" и Медицинския университет "Проф. д-р П. Стоянов" - Варна. В рамките на деня на територията на Втора детска клиника бяха извършени консултации на пациенти от британските лекари.
Муковисцидозата е тежко генетично, автозомно-рецесивно заболяване, което се проявява в детска възраст и се характеризира с нарушена функция на екзокринните жлези.

Коментари

Новини Варна