IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:19 | 13 март 2015
Обновен: 09:18 | 24 март 2024

Искат имена на скъпоценности за улици във Виница

Площадът пред РДВP кръщават на интелектуалеца-емигрант Петър Увалиев

По материала работи: Слав Велев
Искат имена на скъпоценности за улици във Виница

Екстравагантно предложение за имена на улици във Виница направи кметът на район Приморски Петя Проданова. Това става ясно от дневния ред на предстоящото заседание на комисията по култура към местния парламент. Дамата се е спряла на някои названия на скъпоценни камъни и минерали, с които да бъдат именувани улиците в северната част на квартала. Ако списъкът бъде приет, адресната карта на района ще бъде обогатен с имената "Аквамарин", "Аметист", "Ахат" , "Гранит", "Графит", "Елмаз", "Диамант", "Бисер", "Кехлибар", "Рубин", "Лунен камък" , "Нефрит", "Оникс", "Опал", "Сапфир", "Смарагд", "Седеф", "Топаз", "Тюркоаз".

 

 

Името на журналиста Петър Увалиев да носи площадното пространство под РДВP, предлага пък общинският съветник Антонио Угрински. Идеята е по повод честването на 100-годишния юбилей на интелектуалеца емигрант. Петър Увалиев е български дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, теоретик на изкуството, университетски преподавател, писател, преводач, радиожурналист и критик.Удостоен е със "Златно перо" от Съюза на българските журналисти. В България той е познат главно от предаванията си по радио Би Би Си и от публикуваните след смъртта му негови статии и сборници. Автор е на над 4500 емисии на културни теми на български език.

Коментари

Новини Варна