Варна 14°
fallback
Новини Варна
14:28 | 25 февруари 2020
Обновен: 15:25 | 28 април 2024

Експерт: Засега няма ръст на донорските резултати

През м.г. във Варна са възникнали 13 донорски ситуации, като 4 от тях са реализирани

По материала работи: Ставри Таргов

Ръст на донорските резултати засега няма. Това заяви в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Света Марина“.

 

Поводът бе приключилото във Варна обучение на специалисти, работещи в сферата на донорството и трансплантациите. Форумът бе организиран от университетската болница и  МУ – Варна.

 

В близко бъдеще обаче броят на извършените трансплантации и излекуваните хора ще се увеличава, убеден е проф. Платиканов. През последните 2 – 3 години се работи много активно в тази посока. Усилията са насочени към информираността на хората и образоването на обществото, посочи регионалният координатор по донорство.

 

През м.г. във Варна са възникнали 13 донорски ситуации, като 4 от тях са реализирани. От останалите  9 в 5 случая не се е стигнало до трансплантации по медицински причини, в 4 случая близките на изпадналите в мозъчна смърт са отказали да дарят органите на починалия.

 

Реакциите на близките в подобни тежки моменти са непредвидими, но винаги заслужават уважение, посочи проф. Платиканов. Някои отказват да дарят органите на починалия, защото не ни вярват, други – по религиозни причини, трети заради предразсъдъци (какво например ще кажат съседите). Към всеки случай подхождаме строго индивидуално.

 

Промяната в нагласите на хората вече има. Да направиш такова добро и да спасиш живота на непознат в тежък за семейството момент, носи голямо вътрешно удовлетворение, обобщи проф. Платиканов.

 

Ставри Стефанов

 

Още по темата   През м.г. във Варна са възникнали 13 донорски ситуации, като 4 от тях са реализирани

 

 

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback