IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
09:48 | 17 март 2015
Обновен: 06:03 | 10 април 2024

Младежи с иновативни хрумки за Варна

Ако нещо в средата не ти харесва, ти си отговорен да го промениш, апелират те

По материала работи: Златина Добрева
Младежи с иновативни хрумки за Варна

Идеи за по-добра среда на живот във Варна споделиха млади хора от града. Това стана на среща, организирана от неправителствената организация “Обединени идеи за България”. Близо 30 младежи участваха в среща под името „Идеи на хоризонта“ във Варна. Това е платформа за представяне на успешни практики и примери, за достигане до общи идеи за социални проекти и запознаване с начините за тяхното реализиране в бъдеще. Темите са от сфери, които вълнуват младите хора, а амбициозната задача, която си поставят, е да поправят социални нередности, да изглаждат неща, които не им харесват.
Проектите са насочени към различни възрастови групи и звучат интересно и перспективно. Едната от идеите предвижда създаване на уеб базирана система за популяризиране на неправителствените организации сред гимназисти и студенти. Друг проект е насочен към възрастните хора и цели да им даде по-голяма възможност да общуват помежду си, а също така и да споделят опита си с младите.
Проектите на младите участници в срещата събуждат интерес със своята оригиналност и необремененост и с вярата в постигането на добри резултати. Особено иновативна е идеята за изграждане на територията на Морската градина на съоръжение, което включва кошчета и системи за компостиране. „С тази система всъщност ние ще обработваме хранителни отпадъци с помощта на редуценти – организми, чиято функция е именно тази“, казват авторите на интересното хрумване.
Форумът се проведе под мотото „Бъди промяната, която искаш да видиш във Варна“. Друг апел, който се чу на младежката среща, гласи: „Не си сам в идеите си и ако има нещо в средата ти, което не ти харесва, ти си отговорен да го промениш!“.
Александър Йорданов

Коментари

Новини Варна