IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
12:24 | 17 март 2015
Обновен: 19:59 | 22 април 2024

Кръщават два площада – на интелектуалец и македонски войвода

Ще носят имената на Петър Увалиев и Ташко Шерифски

По материала работи: Юлиян Атанасов
Кръщават два площада – на интелектуалец и македонски войвода


Два площада във Варна ще носят имената на виден интелектуалец и на македонски войвода. Това гласува на свое заседание постоянната общинска комисия по култура и духовно развитие. По предложение на общинския съветник Антонио Угрински пространството, заключено между ул. „Преслав“, ул. „Сан Стефано“ и ул. „Одесос“ (пред ОД на МВР) ще носи името Петър Увалиев (1915 - 1998). Видният български интелектуалец – емигрант е дипломат, оставил е ярка следа в областта на литературата, образованието, театъра и киното. Предстоят и национални чествания във връзка със 100-годишния му юбилей.
Вторият площад е заключен между улиците „Кракра“, „Радецки“ и „Гр. Цамблак“. Предложението е той да носи името на македонския войвода Ташко Костов Шерифски (1879 – 1975). Предложението е от председателя на Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев“ Генади Генадиев. Шерифски е войвода в Леринско по време на Илинденско – Преображенското въстание, в близки отношения с Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров. Участвал е в изгонването на гръцките духовници от варненския храм „Св. Никола“ през 1906 г. Освобождава гр. Мехомия (днес Разлог) през Балканската война, участва със своя чета и в Първата световна война като доброволец. След войните живее във Варна, участва в набирането на средства за построяването на Македонския дом. Умира във Варна.
Комисията по култура и духовно развитие отложи за след 2 седмици приемането на предложение от районното кметство „Приморски“ за именуване на 19 улици в селищно образувание „Виница – Север“. Предложението от името на кмета на район „Приморски“ Петя Проданова бе настоящите номера на улици да бъдат заменени с имена на камъни – аметист, ахат, гранит, графит, диамант, бисер, кехлибар, опал и др. Общински съветници споделиха, че налаганата тенденция в последно впеме е улиците да бъдат кръщаване на хора, които имат заслуги към града. В крайна сметка комисията гласува предложението от районното кметство да бъде качено на сайта на община Варна, за да се чуят и мненията на гражданите, живеещи там. Окончателното гласуване на предложението ще бъде след 2 седмици.

Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна