IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
15:15 | 17 юни 2020
Обновен: 05:33 | 26 март 2024

Акция по кръводаряване ще има в Бяла

500 българи ежедневно се нуждаят от преливане на кръв

По материала работи: Слав Велев
Акция по кръводаряване ще има в Бяла

На 18 юни /четвъртък/ от 09:00 до 13:00 часа в спешния център в град Бяла (варненско) ще се проведе доброволна акция по кръводаряване съвместно с мобилен екип на Регионалния център по трансфузионна хематология – Варна, съобщават от Община Бяла. Апелът на организаторите е най-вече към здравите хора на възраст между 18 и 65 години, които живеят, учат или работят на територията на общината.

 

В България всеки ден повече от 500 души се нуждаят от преливане на кръв. 1/3 от тях са деца. Кръвта няма заместител – тя се набавя единствено от кръводарители и се използва при планови и спешни хирургични интервенции, за лечение на пациенти с остри кръвозагуби причинени от травми, при тежки изгаряния, злокачествени заболявания, както и при пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.

 

Кръводаряването е полезно, а манипулациите са безболезнени и не крият риск за здравето на дарителя. Най-рядката кръвна група е тази, която в момент на спешност е в критична наличност. Само 450 мл дарена кръв могат да спасят три човешки живота!

 

Черно море

Коментари

Новини Варна