IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:53 | 27 март 2015
Обновен: 21:09 | 2 май 2024

Арестуваните за убийството в „Чайка“ били и изнасилвачи

Двамата клошари се топяли един друг за кървавото престъпление

По материала работи: manager
Арестуваните за убийството в „Чайка“ били и изнасилвачи

Съдът остави двамата мъже в ареста не само заради богатото им криминално минало, но и заради скитническия им начин на живот

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Мъжете арестувани за убийството на клошаря на пазарчето в кв. “Чайка” са с богато криминално минало. Това стана ясно от съдебното заседание по определяне на мерките за неотклонение на двамата задържани. 52-годишният Красимир Димитров е лежал в затвора за участие в групово изнасилване. Той често злоупотребявал с алкохол, след което ставал агресивен. 52-годишният мъж е родом от Свищов, но от години обитавал  маза в кв. “Чайка”. Избеното помещение се намира в блока, в който живее майката на обвиняемия, която от своя страна не го допускала да припарва до нея и жилището й, защото се страхувала от сина си.

Красимир Димитров бе доведен под конвой в съдебната зала с видими следи от насилие по лицето

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ 

Както Красимир, така и другия арестуван за убийството на Николай Цанев системно злоупотребявал с  алкохол, след което също ставал агресивен и конфликтен, сочи справка по делото. Той е осъждан 4 пъти за различни престъпления, в това число и ефективна присъда за изнасилване. Мъжът е излязъл от затвора едва преди 10 месеца, като е лежал повече от година за нанасяне на побой и причиняване на средна телесна повреда на едно лице.

 

Въпреки началната фаза на разследването, след като прегледа събраните материали по делото, Варненският окръжен съд определи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на двамата мъже, привлечени като обвиняеми за кървавото убийството, което разтърси квартал "Чайка" преди броени дни. 52-годишният Красимир, родом от Свищов и 36-годишният Николай от с. Българево, Добричка област вече са обвиняеми по досъдебно производство на Второ РУ на МВР във Варна за тежко криминално престъпление - убийството на 65 годишния Костадин, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

36-годишният Николай от с. Българево, Добричка област живеел в изоставен имот над Военна болница

 

За да определи най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо двамата скитници, ВОС се съобрази със събраните през първите дни свидетелства и материали. Сред тях са иззети вещи, СМЕ и показанията на оперативния работник, който е провел първата беседа с обвиняемите. Именно пред него всеки един от тях е дал обяснения за действията на съучастника си, като го е обвинил директно в убийството на Червения Коце. Преценката на събрания доказателствен материал, на гласните и писмени свидетелства обосновават предположението, че Красимир и Николай са автори на жестокото убийство, коментира съдията по делото. Законът наказва това деяние със затвор от 15 до 20 години, с доживотен затвор или доживотен без замяна. По досъдебното производство са събрани и доказателства за скитническия начин на живот на двамата клошари, които нямат постоянен адрес и работа.

 

Пред съда Николай поиска да бъде подведен под отговорност с по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция “възможно най-минималната”.

 

Защитата на двамата обвиняеми бе категорична, че ще обжалва наложената санкция на 31 март 2015 година пред Варненския апелативен съд. Според юристите не са налице достатъчно доказателства, че подопечните им са извършители на въпросното престъпление. “Смешен е дори и самият мотив за убийството, който посочват от полицията, а именно, че Костадин Костадинов е бил пребит до смърт, заради това че е заразил двамата обвиняеми с въшки”, коментира адвокат Йорданов, който е назначен за служебен защитник на Николай Цанев. “Все още не е излязъл резултатът от съдебно-медицинската експертиза, кога точно и от какво е умряла жертвата, но има данни и свидетели, че след побоя Костадин Костадинов се е срещал и е разговарял с други хора на пазара в "Чайка”", добави юристът. От неговите думи стана ясно още, че клиентът му е излязъл от затвора едва преди 10 месеца и е обитавал имот над Военна болница във Варна.         

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна