IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:05 | 30 юни 2020
Обновен: 08:09 | 25 януари 2021

Емил Радев: Новите технологии в правосъдието спестяват време и пари

Българският евродепутат представляваше Европейския парламент в тристранните преговори с Комисията и Съвета на ЕС

По материала работи: Слав Велев
Емил Радев: Новите технологии в правосъдието спестяват време и пари

Внедряването на новите технологии в сферата на правосъдието ще направи съдебните процедури по граждански и търговски дела по-бързи и по-евтини за европейските граждани и фирми. Тази позиция изрази евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в качеството си на докладчик на Европейския парламент по Регламента за сътрудничеството между съдилищата при събиране на доказателства по граждански и търговски дела, съобщават от прецсофиа на евродепутата.

 

Българският евродепутат представляваше Европейския парламент в тристранните преговори с Комисията и Съвета на ЕС, при които бе постигнато споразумение по два законодателни акта – относно събирането на доказателства и връчването на съдебни и извънсъдебни документи по граждански и търговски дела.

 

Целта на двата документа е чрез новите възможности, които предлага дигитализацията, достъпът до правосъдие да стане по-бърз, по-евтин и по-сигурен за гражданите и предприятията в Европейския съюз. Очаква се това да направи по-ефективно и съдебното трансгранично сътрудничество между националните съдилища, което само през 2018 г. е намерило отражение в приблизително 3,4 млн. трансгранични граждански и търговски дела.

 

„Разпоредбите, които днес приехме, ще окажат реално влияние върху ежедневието на нашите европейски граждани. Исканията за събиране на доказателства ще бъдат изпращани директно, бързо и надеждно между съдилищата на държавите-членки, като същевременно се насърчава използването на видеоконференции”, коментира Радев. Според него постигнатите договорености ще спестят на европейските граждани време и пари, тъй като с новите правила съдебните производства ще се ускорят съществено, а неоправданите разходи по тях ще намалеят драстично.

 

Двете законодателни предложения представляват пакет от мерки за модернизиране на съдебното сътрудничество между държавите-членки, чрез които да се преодолеят съществуващите досега слабости и тромавост в системата. Споразумението предвижда съдилищата на страните в ЕС да могат да обменят документи по електронен път и да използват по-активно възможностите на новите технологии за комуникация от разстояние, каквито са например видеоконферентните връзки.

 

Благодарение на доброто сътрудничество на докладчиците в Парламента с Хърватското председателство и Европейската комисия беше постигнато и съгласие за въвеждането на по-кратки срокове за прилагане на системата за електронна размяна на исканията за събиране на доказателства, което от своя страна допълнително улеснява гражданите и съдебните органи. Децентрализацията на информационно технологичните системи в сферата на връчването на документи и събирането на доказателства при трансгранични случаи ще даде възможност на съдилищата от една страна в ЕС да изпращат документи и доказателства електронно до друга държава-членка.

 

В резултат от твърдата позиция на докладчика Емил Радев се предвиди възможност при липса на отговор по такива искания те да се считат за автоматично приети след изтичането на определен срок. Акцентира се и върху защитата на информацията и поверителността при предаване на документи и вземане на доказателства, така че личните данни, смятани за неуместни в конкретно дело, да бъдат изтривани незабавно.

 

Регламентът влиза в сила 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС и започва да се прилага 18 месеца след това. На държавите-членки обаче се дава срок от 3 години да въведат използването на децентрализираната информационна система в своите правосъдни системи.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна