IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна
Новини Варна
14:33 | 19 юни 2014
Обновен: 20:17 | 11 януари 2021

Пристанищата във Варна и Бургас също влизат в територията на парка

Пристанищата във Варна и Бургас също влизат в територията на парка

По материала работи: Деян Михайлов
Пристанищата във Варна и Бургас също влизат в територията на парка

Общата площ на територията, която се предвижда да влезе в обхвата на парк "Българско Черноморие", е над 52 000 хектара. В нея попадат урбанизирани територии като пристанищата във Варна и Бургас и редица частни имоти, които трябва да бъдат отчуждени и съответно заплатени, ако планът бъде приет в този му вид. Същевременно в предложения обхват не попадат територии като Камчийски пясъци и местностите Паша дере и Кара дере.
Някои хора умишлено създават заблуда, че сме в процедура по обявяване на национален парк по Закона за защитените територии. Става въпрос за обсъждане на предложение за обхват и граници на парка, нещо, което да се сложи на масата и от което да стартират дискусиите, коментира шефът на дирекция “Национална служба за защита на природата” в МОСВ Михаил Михайлов. “Има решение на Народното събрание, което ние трябва да изпълним”, добави той. На база на парламентарното решение екоминистерството е възложило на БАН да изготви проект за обхват на парка, уточни Михайлов. Според него въпросният проект е бил реализиран единствено на база биологичното разнообразие.
В проекта са засегнати територии, които са включени в Общия устройствен план на Варна като урбанизирани, коментира за в. “Черно море” главният архитект на община Варна Виктор Бузев. Не може подобен проект да се прави от лаици, без да бъдат включени поне по един урбанист, архитект, инженер и юрист, добави той. Бузев обърна внимание, че в изготвеното предложение се посочват за база закони и правилници, които не са действащи вече повече от 20 години.
Недоразумението бе обяснено от представителите на БАН като грешка при прехвърлянето на информация. “Това не е документ по Закона за защитените територии, а нещо случайно попаднало в интернет, но имайте предвид, че в тези територии влизат местообитания, защитени от Червената книга, и ние сме длъжни да ги опазим”, заяви ръковдителят на проекта проф. Румяна Мечева от БАН.
Над 4506 хектара от територията на община Варна попадат в обхвата на проекта за бъдещия парк "Българско Черноморие". В него са включени още близо 700 хектара от община Аксаково, 2323 хектара от община Аврен, 1446 хектара от община Долни чифлик, 2108 хектара от община Бяла, два природни парка, два резервата, три поддържани резервата, 22 защитени местности, 14 природни забележителности и 37 защитени зони от мрежата "Натура 2000". Общата площ на територията, която следва да бъде оценена, е над 52 000 хектара.
Специалистите от МОСВ и БАН имат срок до края на другия месец да осъществят всички обществени обсъждания по проекта, ако не успеят, решението на Народното събрание ще бъде върнато за по-късно реализиране, обясни шефът на дирекция “Национална служба за защита на природата” в МОСВ Михаил Михайлов.

Любомир Велев

Коментари

Новини Варна