IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
12:53 | 19 юли 2020
Обновен: 21:36 | 25 март 2024

Тодор Балабанов: Опозицията може да поиска и вдигане на данъците

Председателят на ОбС отхвърли обвиненията за състоянието на „Градски транспорт”

По материала работи: Слав Велев
Тодор Балабанов

Опозицията може да поиска и вдигане на данъците. Това заяви в предването „Позиция „ на радио Варна председателят на местния парламент Тодор Балабанов във връзка с последното заседание на ОбС през седмицата.

 

От една страна поставят въпроса защо се продават имоти в условията на криза, от друга страна казват давайте повече на бизнеса и хората. Очаквам вече някой от съветниците и представители на така наречените десни партии да предложи на следващото заседание на ОбС повишаване на данъците, коментира Балабанов във връзка с последното заседание на ОбС през седмицата. Той е категоричен, че разпоредителните сделки с имоти от „Годишната програма за управление на общинска собственост” , приета от ОбС на Варна, ще се извършат прозрачно, чрез публични търгове.

 

„ В противовес на всякакви твърдения предложените начални цени не са понижени, а са направени след  анализ на имотния пазар,  според който предлагането е нараснало, а има лек спад в търсенето”, каза Балабанов. Той припомни,  че тези които излизат с подобни твърдения, в най-смутните времена по времето на Костов, когато хората са се редили на опашки и са гладували, те са разпродавали знакови имоти за жълти стотинки.

 

Нито един от общинските съветници по време на заседанието не е възрази срещу цените на разпоредителните сделки с общински имоти, макар и някои да  гласуваха „въздържал се”, подчерта Балабанов. Той изрази недоумението си защо опозицията изтъква само сделките с общински имоти , когато на последното заседание са взети толкова позитивни решения в помощ на бизнеса – за хотелиерите и отлагане на плащане на туристическия данък, 40 на сто по-малко такса за тротоарно право за заведения, неплащане на таксите за изваждане на разрешително за таксиметровите превозвачи до края на 2021 година, облекчения за родителите с деца в забавачки и ясли, за родителите на бъдещите първокласници, които посещават детска градина през лятото и др. Според Балабанов към настоящия момент въпреки увеличаване на разходите заради кризата с COVID не се налага актуализация на бюджета. Тя е възможна на един по-късен етап, както се прави всяка година.

 

Председателят на ОбС отхвърли тежките обвинения на опозицията за състоянието на общинското дружество „Градски транспорт” и подчерта, че то извършва своите функции за обществен превоз, като значително се подобрява качеството на услугата. За последните 7 години по европейски програми автомобилният парк е обновен с нови  90 нови автобуса, 30 нови тролейбуса, очакват се и още 60 нови автобуса.  Ако управляващите в годините назад  са  обновявали поетапно  автомобилния парк на градския транспорт, сега нямаше да има нито един  стар автобус, а и да не се забравя, че дружеството има загуби от 2002 г., каза Балабанов.  Той подчерта, че до края на годината трябва да бъде избран изпълнител по обществената поръчка за новите автобуси. Всички проекти, заложени в капиталната програма на община Варна се осъществят, реализацията им не е спирала дори и в най-тежките месеци на кризата с коранавируса. Председателят на ОбС е категоричен, че не трябва да има служебен кабинет, който би блокирал работата в цялата държава, на всички държавни органи и   ще се отрази негативно  в работата на местната власт.

Коментари

Новини Варна