IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Новини Варна
14:25 | 29 юли 2020
Обновен: 15:44 | 15 април 2024

МУ-Варна си партнира с бизнеса за развитието на здравния туризъм у нас

Първите туристи от германия пристигат в курорта "Св. Св. Константин и Елена" наесен

По материала работи: Слав Велев
Снимка: МУ - Варна

В МУ-Варна се проведе работно посещение на международна партньорска бизнес делегация от Германо – българската търговско индустриална камара – Берлин, Европейската СПА асоциация (ESPA) и Български съюз по балнеология и спа (БСБСПА). Темата на срещата беше сътрудничество, бъдещи инициативи и проекти за развитието на здравния туризъм в България, съобщиха от пресслужабта на висшето училище.

 

В дискусията взеха участие г-жа Кармен Щрук-зам. управител на Германо – българската търговско индустриална камара – Берлин, г-н Кристиан Щрук – експерт по рехабилитация, Берлин, д-р А. Мюлер – експерт по здравен туризъм, консултант психолог – Лондон и г-жа Сийка Кацарова – председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

 

Медицински университет – Варна беше представен от проф. Тодорка Костадинова – директор, дирекция „Международно сътрудничество, акредитация и качество”, доц. Гергана Ненова – Катедра „Физиотерапия, рехабилитация, морелечение и професионални болести”, УС „Кинезитерапия”, доц. Антоанета Цветкова – Директор на Медицински колеж – Варна, гл. ас. Николай Недев – зам.-директор на Медицински колеж – Варна, както и от екипа на отдел „Международно сътрудничество”.

 

Програмата на работната визита включваше посещение в Клиниката по физикална медицина и физиотерапия към УМБАЛ „Св.Марина” – Варна в хотел „Естрея Палас”. Д-р Бачева и Албена Йорданова представиха на експертите дейностите, целите и инфраструктурата на спа центъра. Проф. Т. Костадинова запозна гостите и с университета, като се фокусира върху възможностите за обучение на специалисти в областите медицина, рехабилитация, кинезитерапия, медицинска сестра, здравен мениджмънт и други.

 

 

На срещата бяха дискутирани възможностите за съвместни дейности и партньорство между науката и бизнеса за по – успешно придвижване на процесите за прием на немски туристи чрез заплащане от немските здравни каси, гостуване на специалисти от Германия като обучители по практика и гост – лектори, както и провеждане на съвместни проучвания и въвеждане на нови обучителни техники.

 

МУ-Варна устойчиво продължава партньорството с Български съюз по балнеология и спа и Министерството на туризма за промените в СПА туризма. Университетът има готовност да се включи в разработването на единен стандарт за обслужването, лечението и мениджмънта в СПА сектора.

 

МУ-Варна получи официална покана за участие в годишния конгрес на БСБСПА, който ще се проведе през септември 2020 г.

 

Участниците в срещата се обединиха около ключовата важност на комуникациите и маркетинга, както и около необходимостта от ребрандиране на България като дестинация за здравен и медицински туризъм.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна