IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Новини Варна
14:25 | 12 септември 2020
Обновен: 02:12 | 16 април 2024

Индия дарява на Варна паметник на Махатма Ганди

Махатма Ганди е бил духовен учител и вдъхновител на Борис Георгиев

По материала работи: Слав Велев
Н. Пр. г-жа Пууджа Капур и зам.-кмета на Варна Коста Базитов; Снимка: Община Варна

Индия дарява на Варна паметник на Махатма Ганди. Това стана ясно от посещението на извънредния и пълномощен посланик на Индия в България Н. Пр. г-жа Пууджа Капур в морската столица.

 

"За нас ще бъде чест Варна да приеме нашия дар", сподели посланик Капур пред Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна, и Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие". Домакин на срещата бе Пламена Димитрова - Рачева, директор на Градската художествена галерия "Борис Георгиев".

 

Махатма Ганди е бил духовен учител и вдъхновител на Борис Георгиев, чието творчество е било силно повлияно от живота и идеалите на индийския духовен водач, както и от  мистицизма на културно-религиозното богатство на Индия. Големият хуманист Махатма Ганди позволява единствено на Борис Георгиев да му направи портрет, като под портрета Ганди написва: "В нозете на Бога, в сърцето на бедните". Участниците в срещата се обединиха около идеята, че най-подходящо място за поставяне на паметника на Махатма Ганди е именно градината на Градската художествена галерия. Окончателния избор трябва да направят експертите от Съвета по естетизация на градската среда към Община Варна. Паметник на индийския духовен водач бе дарен преди две години на София, като на церемонията присъства лично президентът на Индия Рам Натх Ковинд, припомни по време на разговорите посланик Капур.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна