IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
15:05 | 12 септември 2020
Обновен: 11:08 | 17 септември 2023

Осъдени за контрабанда на 16 тона прекурсори искат да бъдат оправдани

Съдът не уважи исканията за определяне на по-леки мерки за неотклонение на Робърт и Курт, обвинени в престъпление за 6 млн. лева

По материала работи: Слав Велев
Осъдени за контрабанда на 16 тона прекурсори искат да бъдат оправдани

След двудневно заседание, продължило над 20 часа, и проведено въззивно съдебно следствие по процеса срещу двама подсъдими за контрабанда на над 16 тона прекурсори и вещества за производство на синтетични наркотици,  Апелативният съд във Варна обяви делото за решаване, съобщиха от пресслужбата на правораздавателния орган.

 

Пресслужбата на съда припомня, че подсъдими са холандските поданици Робърт П. и Курт М. По време на разследването са били извършени две „контролирани доставки“ на вещества до крайния получател в Нидерландия и до склад край София. Товарите тръгвали с кораби от Виетнам и Китай. Прекурсорите PMK – 4 297,5 тона и APAAN – 4 400 тона, и материал за производство  на наркотични вещества APAA – 7 525 тона били декларирани като почистващ препарат и киселина. Властите в Нидерландия и Испания установили нелегални нарколаборатории на адресите, за които били предназначени две от пратките.

 

През януари тази година Окръжен съд – Варна е осъдил Робърт П. и Курт М. за това, че от януари 2017 г. до март 2018 г. в съучастие и при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително са пренесли през Митнически пункт Пристанище Варна - Запад 16 222,5 тона прекурсори. Предметът на контрабандата е в особено големи размери – според първата инстанция, на обща стойност 5 989 762,88 лв. и представлява особено тежък случай. Двамата трябва да изтърпят по 10 години лишаване от свобода и да заплатят глоба в размер на по 100 хиляди лева. Окръжният съд обаче ги е признал за невинни в извършване на контрабандата до пълния размер, посочен в обвинението, на стойност 225 640 000 лв. 

 

На предходното заседание през юни въззивният съд назначи петорна съдебно-медицинска експертиза по отношение на Курт М. Според заключенията на вещите лица, изслушани в залата, здравословното състояние на 58-годишния мъж не налага болнично лечение. Поддържащата терапия може да се извършва в условията на местата за лишаване от свобода. Съдебният състав остави без уважение направените от шестимата защитници доказателствени искания. Сред аргументите е това, че събраните доказателства дават възможност за произнасяне по вината на двамата съпроцесници. Съдът прие, че делото е изяснено от фактическа страна. 

 

В пледоарията си представителят на държавното обвинение изтъкна трансграничния характер на престъпната дейност и наличието на планове за нейното бъдещо продължаване, чрез купуване на фабрика в Бургас. Апелативната прокуратура счита, че контрабандата възлиза на 9 351 834,64 лв. и иска двамата да бъдат осъдени до този размер, изчислен от експерти на Eurojust.

 

Адвокатите на подсъдимите оспориха инкриминирането на едно от веществата – APAA, тъй като в периода на деянието то не е било включено в забранителен списък. В товарния контейнер не е имало и съоръжения, чрез които този материал да бъде преработен в наркотик, а това, според прочита на Наказателния кодекс от защитата, е изискване на закона. Процесуалните представители оспориха трансграничния характер на незаконната дейност и бъдещото й планиране в България. Те помолиха за оправдателна присъда или връщане на делото за ново разглеждане от първата инстанция или за доразследване от досъдебното производство. 

 

Съдът не уважи исканията за определяне на по-леки мерки за неотклонение на Робърт и Курт, тъй като не са настъпили нови обстоятелства, които да го налагат. Съдебният състав прецени за адекватно задържането им под стража.  

 

Варненският апелативен съд ще се произнесе със съдебен акт в законовия двумесечен срок. 

Коментари

Новини Варна