Варна 14°
fallback
Новини Варна
11:55 | 23 септември 2020
Обновен: 12:48 | 30 април 2024

Кучкарникът в Каменар пак работи, природозащитници отново на протест

В приюта към момента има около 20 животни, сред които зарязани от собствениците им кане корсо и пумеранска лисица

По материала работи: Слав Велев

Фондация „Лъки Хънт” организира тридневен протест пред Общинския приют за безстопанствени животни в село Каменар. Днес, утре и в петък пред кучкарника в близкото до Варна село ще има протест за недопускане приема на животни, предаде Дарик.

 

Според неправителствената организация, които е твърдо „за” хуманно решаване на проблема с бездомните кучета, в приюта в Каменар животните са подложени на ужасяващи условия. Кучкарникът функционира в нарушение на всички нормативни уредби. Хлебарки и неописуема мръсотия има в помещенията за настаняване кучетата след кастрация. В постоперативния сектор след кастрация е имало мъртво куче, установили са от фондацията след посещения в кучкарника в няколко поредни дни, заяви пред Дарик адвокатът на фондацията Елена Каравасилева.

От фондацията вече са сигнализирани за нередностите Областната дирекция по безопасност на храните, като тази седмица предстои проверка в приюта. 

 

Общинският приют за безстопанствени животни е подновил работа преди около месец. В момента там има около 20 животни, сред които зарязани от собствениците им кане корсо и пумеранска лисица.

 

Неправителствената организация трябваше да поеме грижите за бездомните кучета на Варна, след затваряне на общинския кучкарник. Част от бездомните кучета на морската столица дори поеха към лицензирания приют на „Лъки Хънт” на територията на девненския завод „Агрополихим”,  където са осигурени всички условия за хуманно отглеждане. Решението на Общинския съвет във Варна, с което бе дадена грижата за животните на фондацията, обаче е обжалвано и това засега спира предварителното изпълнение на решението, обясни Каравасилева.

 

Наскоро фондацията започна работата по мащабен проект за създаването на „Лъки Хънт сити” в землището на девненското село Кипра. На площ от над 11 декара сред природата ще бъде обособен приют за кучета с капацитет 220 животни, малка линия за производство на храни за животни, хотел за кучета и много игрища, където доброволци и деца могат да си взаимодействат или да отидат на дълги разходки сред природата. Там ще бъде преместена и клиниката на организацията. 

 

Фондация „Лъки Хънт” е създадена през 2016 г. от родената в Украйна американка Светлана Хънт. Тя е майка на 3 деца и съпруга на изпълнителния директор на девненския завод "Агрополихим" Филип Ромбаут, който е белгиец.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback