IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
16:45 | 23 септември 2020
Обновен: 13:37 | 29 март 2024

Традиция и съвременност в "Св. св. Константин и Елена": СПА, гроздолечение, слънце и настроение

Курортът с трето издание на уникални празници

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Св. св. Константин и Елена

В курорта Св. св. Константин и Елена завърши третото издание на Празниците на гроздолечението, виното и СПА терапиите с грозде и гроздови продукти. От 25 август до 5 септември туристите, които бяха на почивка в първия български морски курорт разнообразиха морската си и СПА ваканция с дегустация на вина – подбрана селекция от най-хубавото бяло и розе на винарски изби от Черноморието, изпробваха комбинацията от благотворното влияние на лечебната минералната вода на курорта с различни СПА и разкрасителни процедури с грозде и гроздови продукти, научиха любопитни факти от историята на най-стария български морски курорт, свързани с гроздолечението, което тук е било много популярно през 30-те години на 20-ти век.

 

Курортът е любимо място за царски особи
 

Княз Александър Първи Батенберг е бил първият високопоставен курортист тук.

 

Едно от знаковите имена, свързани с историята на курорта е царица Елеонора Българска, под чиято протекция тук в началото на 20-ти век се създава най-модерният на Балканите детски морски санаториум.

 

И днес традициите от миналото са запазени, като модерният им вариант се практикува в много от СПА центровете към хотелите в курорта при различни терапии и разкрасителни процедури за лице и тяло. Гостите на Св. св. Константин и Елена имат възможност да се почувстват като в истински СПА курорт, спечелвайки някоя от множеството награди по време на празниците. Сред тях са няколко вида винени терапии с минерална вода, ритуали за тяло, вани с гроздови екстракти, масажи и ексфолиращи процедури с гроздови семки.

 

3-тите празници на гроздолечението се проведоха с финансовата подкрепа на Община Варна и със съдействието на СПА центровете на Хотел Астор Гардън, Хотел Естрея, Хотел Балнео & Азалия и термален комплекс „Аквахаус Термал & Бийч“.

 

СПА терапиите с грозде и гроздови продукти са истинска наслада за тялото и освен, че са ефективни за красотата, те са и лечебни.

 

За процедурите се използват органични гроздови продукти и автентични рецепти. Винените процедури и вани за тяло например са много подходящи за извеждане на токсините и шлаките от тялото и за релакс на мускулите, а съчетанието им с възстановителните свойства на минералната вода на курорта, спомагат за общото укрепване на тялото и за подобряване на различни състояния при проблеми със сърдечно-съдовата система, опорно-двигателния апарат и функционалната нервна система. Ритуалите за лице и тяло с гроздови продукти са комбинация от няколко терапевтични процедури, които освен, че действат антиоксидантно и противобактериално, повишават имунитета и защитните функции на кожата, стимулират кръвообращението, както и синтеза на колаген в тялото.

 

Любопитни факти от историята на курорта Св. св. Константин и Елена и гроздолечението през 20-ти век

 

В края на 19-ти и началото на 20-ти век в Европа много популярно е било гроздолечението и гроздолечебните станции. В отговор на тази тенденция България се приобщава към европейската „мода“ със създаването на Първата гроздолечебна станция в курорта Св. св. Константин и Елена, открита през септември 1933 г. Станцията е разполагала със 140 стаи, разположени сред зеленина и с изглед към морето, в непосредствена близост до плажната ивица. Тук гроздолечението се съчетавало с всички благоприятни природни, климатични и балнеологични методи за лечение, които тогава е предлагал курортът. Лекарите в началото на миналия век също много са спомогнали за популяризацията на гроздолечението във Варна и околностите. Със свои статии те обяснявали ползите от съчетанието на гроздолечение с морелечение, морски климат и минерална вода. И резултатите не закъсняват – в курорта Св. св. Константин и Елена започват да идват все повече летовници от Европа – чехи, германци, поляци, унгарци, австрийци и разбира се много българи. За довиждане на всички гости били подарявани 2-3 кг грозде като спомен от ваканцията им в курорта и като покана да се върнат и следващата година.

 

В курорта Св. св. Константин и Елена. са съчетани по уникален начин море и минерална вода с доказани лечебни свойства, зеленина и красиви плажове. През последните години в курортът се развива и утвърждава като морска, СПА и кулинарна дестинация в Европа, а в основата на тази концепция е лечебната минерална вода на курорта, с доказани лечебни свойства, която се прилага за рехабилитация, и превенция срещу стреса и преумората.

 

Курортът Св. св. Константин и Елена е мястото, където туристът идва не само за море и плаж, но и за балнеология и СПА туризъм, които са възможни през цялата година.  Св. св. Константин и Елена също така предлага разнообразна световна кухня приготвена от водещи шеф готвачи посрещащи гости в ресторантите, разположени в близост до морския бряг. Идвайки тук, нашите гости имат възможност да опитат най-доброто от световната кухня в нови ресторанти и в такива с вече утвърдена популярност.

 

Какво е най-важното, което трябва да знае всеки гост на курорта?

 

Ако трябва с няколко думи да се определи курортът Св. св. Константин и Елена, той е морската СПА дестинация на България. Дестинацията е отлична за ваканция  през всички сезони, за спорт, рехабилитация, грижи за здравето и красотата, за подобряване на имунитета и на общото състояние на духа и тялото. Най-важното, което трябва да знае всеки гост на курорта е, че тук има изобилие от минерална вода с лечебни свойства и когато тази минерална вода се съчетае с морето и с морския климат или с подходяща терапия за по-добра кондиция, резултатите за подобряване на здравето са отлични. Модерните хотели, Балнео и СПА центровете и термалният комплекс в курорта предлагат на съвременния турист не само забавление и почивка, а също и морелечение, климатолечение, балнеология, СПА и калолечение.

 

Минералната вода в курорта

 

Над 90 % от минералните води в България са с лечебни свойства. От всички находища с минерална вода в страната, ¼ са по Черноморското крайбрежие. Сред дестинациите,  които разполагат с богати ресурси от термални източници с доказан лечебен ефект е и курортът Св. св. Константин и Елена. Тук има 7 горещи термоминерални източника. Те са калциево-магнезиеви, слабоминерализирани, с температура между 40 и 60 градуса.. Благотворното им влияние е познато още от древността, а от съчетанието им с морето и чистия въздух, силите на въздействие се утрояват. Минералната вода  и нейното използване за здраве е един от най-важните елементи в концепцията на курорта за развитието му като целогодишна морска и СПА дестинация. След направената балнеологична оценка и физико-химичен анализ на минералната вода в курорта е  установено, че тя е подходяща за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, ортопедични, травматологични, кожни и гинекологични  заболявания.

 

За ползите от минералната вода в курорта

 

Термалната вода се използва като превантивна мярка срещу различни заболявания и като средство за лечение и възстановяване, така че хората да се чувстват активни, да бъдат устойчиви на стреса и напрежението и най-вече да бъдат здрави. Морето и лечебната минерална вода са здравословна формула, която успешно се допълва и от микроклимата на Св. св. Константин и Елена. Той благоприятства лечението на горните дихателни пътища и алергиите, въздейства на носната лигавица, стимулира ендокринната система и повишава имунитета. Неслучайно в миналото тук е имало популярен санаториум за лечение на подобни заболявания и мястото е помогнало на много деца и възрастни да оздравеят. И до днес тази уникална природна комбинация се използва в балнеолечението и разработените профилактични и лечебни програми в Медикал и СПА центровете в курорта.

 

Балнеология и СПА

 

Морелечението и балнеологията са с над 110-годишни традиции в курорта. Тук се предлагат индивидуално изготвени лечебни терапии и програми, включващи всички познати въздействия на минералната вода върху човешкото тяло – температура, химичен състав, механично въздействие. Термалната вода, освен в лечебните басейни се прилага и чрез хидромасажни вани, тангентори, подводни душове. Топлината й ускорява кръвообращението, засилва притока на кислород в тъканите, намалява напрежението, помага при травми и разтягания, премахва умората, напрегнатите мускули, артритните болки, релаксира. Кинезитерапевтите използват водата и за лечебна гимнастика.

 

Ефективност на процедурите

 

Ефективността от процедурите е както заради използваната минерална вода, лечебната лиманна кал и микроводораслите, така и заради съвременното оборудване с професионална апаратура. Всички лечебно-възстановителни програми се провеждат след медицински преглед и под наблюдението на специалист по Физикална и Рехабилитационна медицина. Ефективни са физиотерапиите с ултразвук, електролечение, вакуум и магнитолечение. При хидротерапевтичните процедури особено предпочитани са перлените и вихровите вани, хидромасажните минерални вани с водорасли, тангенторите, таласотерапията. Търсено е и лечебното действие на калолечението – метод, познат от древността. Благотворното съчетание на минерална вода с целебна лиманна кал и морския климат гарантира дълготраен и ползотворен ефект.

 

Кои са местата, които не трябва да пропускаме в курорта?

 

Аквахаус Термал & Бийч

 

Всички уникални природни дадености на курорта – море, здравословен морски климат и лечебна минерална вода туристът може да намери на едно място – в термалният комплекс Аквахаус Термал & Бийч, разположен на самия морски бряг. Предлага на своите гости три обособени зони, осигуряващи им различни видове усещания и активности. Водната зона е с вътрешни и външни басейни с минерална вода, плувен басейн, зона за плаж, външна сауна с панорамна гледка към морето и контрастен басейн, детски басейни и такива за бебета.
 

Термалната зона надгражда услугите и предоставя условия за пълно възстановяване, рехабилитация и балнеолечение. Разполага с допълнителни вътрешни и външни басейни, оборудвани с множество водни струи за отпускане на мускулите и освобождаване от стреса. На разположение на посетителите са също финландска и билкова инфраред сауна, хамам, парна баня, солна стая и вътрешен контрастен басейн.  
 

Уелнес зоната осигурява възможности за активно спортуващите. Тук има фитнесът е с уникална гледка към морето. В термалният комплекс може да идвате за групови занимания по флай йога, кросфит, пилатес и др.

 

Съвременна интерпретация на средновековна крепост и кула

 

Една от туристическите атракции в курорта е съвременна интерпретация на средновековна кула със застава на мореплавателят Марко Чинка, която връща туриста към 15-ти век, когато днешните брегове на курорта Св. св. Константин и Елена са бранени от пирати и набези на донски казаци. Легендата оживява и мястото е харесвано за разходки край брега на морето.

 

Кулинарна дестинация

 

През последните години курортът Св. св. Константин и Елена стана и популярна кулинарна дестинация. В многобройните крайморски ресторанти се изявяват изтъкнати шефове готвачи, трупали кулинарен опит от Средиземноморието до Атлантика. Тук ценителите на добрата храна могат да опитат средиземноморски, ливански, интернационални или местни специалитети, авторска кухня.

 

Манастир и плажове

 

Туристите идват и заради красивите плажове на курорта, а също и заради манастира „Св. св. Константин и Елена“, който е известна културна забележителност и който е свързан пряко с историята на създаването на курорта.

 

Хотел и търговски център Приморски

 

Другото съвсем ново място в сърцето на курорта Св. св. Константин и Елена, което впечатлява с уникална архитектура и екстериорни решения е Хотел Приморски. Като иновативна концепция пространството е многофункционално и е съчетание от хотел и търговски център. Състои се от 5 самостоятелни сгради в стил Сецесион с характерната му ниска архитектура, като изчистените обеми и светлите пясъчни цветове на фасадите и покривите са като естествена връзка между морето и зеленината на курорта. Мястото носи характерната атмосфера на спокойствие и безметежност, а архитектурата му е ненатрапчив елемент от цялото пространство. Главните входове са решени с арковидни проходи, които водят към обособено вътрешно пространство. Мястото очарова – с вътрешния си двор, изпълнен със зеленина и цветя, с часовниковата кула, с ърбан амфитеатрална сцена, с дискретните магазинчета, с аромата на кафе и сладки. Атмосферата носи чара на малките спокойни крайморски градчета. Уютните пространства предлагат уединение, даряват наслада, широки усмивки и приятни спомени с дъх на море.

 

Любопитни факти от историята на курорта?

 

Св. св. Константин и Елена е  първият български морски курорт със 112-годишна история и традиции в морелечението,  балнеологията и СПА туризма.

 

Манастирът „Св. св. Константин и Елена“

 

Несъмнено една от най-популярните културно-исторически забележителности на курорта от миналото до наши дни е древният манастир „Св. св. Константин и Елена“. Има различни легенди за това, кой, кога и поради какви причини е създал манастир точно тук, но несъмнено съществуването му е изиграло много важна роля в обособяването на местността като курорт и като любимо място за отдих и почивка. Близостта на манастира до Варна става и основната причина той да бъде преоткрит за цивилизования свят. Курортът е кръстен на едноименния манастир. Той е бил любимо място за отдих на варненци още преди Освобождението, като някои хора са имали запазени стаи в манастира, а други са почивали в летни вили сред природата. Още тогава крайбрежието е ползвано за почивка и лечение.

 

Коментари

Новини Варна