IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
12:20 | 9 октомври 2020
Обновен: 21:14 | 23 април 2024

Александър Андреев пое ЦИК

Кандидатурата е била издигната от Федерацията на независимите студентски дружества

По материала работи: Слав Велев
Кадър: БНТ

Александър Андреев беше избран за председател на Централната избирателна комисия. За него гласуваха депутатите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и 4 независими. От БСП гласуваха "против", а ДПС не участва в гласуването, предаде БНР.

 

Кандидатурата на Андреев е на неправителствена организация - Федерацията на независимите студентски дружества. Предложението той да оглави избирателната комисия, управляващата партия припозна като своя кандидатура.

 

До днес Андреев беше член на ЦИК и неин говорител, избран от квотата на ГЕРБ, но в миналия мандат е заемал поста по предложение на БСП.

 

Вчера социалистите гласуваха "против" кандидатурата му в парламентарната правна комисия.

 

Александър Андреев заема овакантения пост на подалата оставка Стефка Стоева, която преди да напусне възрази срещу промените в Изборния кодекс и прехвърлената отговорност за машинното гласуване върху ЦИК.

 

Вчера, след като правната комисия одобри кандидатурата му, Александър Андреев не успя да даде ясен отговор как ще се справи Комисията с новите изменени задължения:

 

"ЦИК няма как аз да я ангажирам в момента с определен отговор, тъй като това е въпрос, който трябва да бъде обсъден в рамките на самата Комисия".

Коментари

Новини Варна