IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:55 | 22 октомври 2020
Обновен: 13:58 | 25 ноември 2020

Портних: Инвестиционната програма на общината няма да спре заради COVID-кризата

Кметът сподели, че рядко си прави тест, а към днешна дата няма повод за притеснения

По материала работи: Слав Велев
Портних: Инвестиционната програма на общината няма да спре заради COVID-кризата

Няма никакви притеснения около състоянието на Аспарухов мост. Това показва направената тази есен експертиза за здравината и експлоатационната му годност. Това обяви в предаването „Зала Пленарна” на Дарик кметът на Варна Иван Портних. Той уточни, че съвсем скоро Агенция „Пътна инфраструктура”, която възложи техническия анализ на мостовата конструкция, ще обяви подробностите.

 

До десетина дни ще стартира ремонтът на стария мост, свързващ града с островната зона. Постигната е договореност с Национална компания „Железопътна инфраструктура“ те да се погрижат за релсовата линия, а останалото ще направи Общината, посочи кметът.

 

В рамките на този месец ще бъде обявен международният конкурс за „Дупката”. Чрез архитектурното състезание се цели да се намери най-доброто решение за пространство между булевард „Княз Борис I” и ул. „Княз Александър Батенберг”,  ул. ”Воден” и ул. “Архимандрит Филарет”.

 

Варненският кмет разкри още, че изграждането на нужната инфраструктура за бъдещата икономическа зона край Аксаково може да започне още следващата година. Съдействие се очаква от правителството и националната компания „Икономически зони”.  Напредъкът в строежа на автомагистрала „Хемус” е предпоставка районът да стане по-атрактивен за инвестиции.  Логистиката пък ще стане по-евтина с удълбочаването на Варненското езеро и навлизането на по-големи кораби.   

 

„Лекото метро” ще свързва не само града с летището, но и ще има продължение към новата икономическа зона, защото разкриването на нови работни места ще се обезпечава от Варна и ще е необходим подходящ транспорт. Изготвящият се анализ за градска железница ще покаже икономическата целесъобразност на проекта и каква инфраструктура ще е необходима за нея.  

 

Работата по обновяване на междублоковите пространства във Варна продължава във всички квартали, отбеляза градоуправникът. Има уверение, че през следващия месец ще бъдат одобрени проекти за изграждане на пристройки към 3 детски градини за по 4 групи. Очаква се финансиране и за изграждане на нови училища и пристройки, за да бъде обезпечен едносменния режим на учениците.

 

Кризата, предизвикана от пандемията, няма да спре инвестиционната програма на Общината.  Варна влезе в 2020 г. в много добра финансова кондиция. Стабилното финансово състояние на Общината бе потвърдено и от последния й кредитен рейтинг, изтъкна кметът Портних.

 

Най-сериозен финансов ефект covid-кризата даде върху приходите на "Градски транспорт". Над един милион лева, или над 50 на сто, е спадът от приходите от туристически данък.

 

Според кмета на първо време Варна може да се справи добре при спазване от всеки от нас на най-елементарните мерки.

 

„Ситуацията с Covid-19 във Варна се следи, няма място за паника. Същевременно всеки трябва да си даде сметка, че този нарастващ брой на случаите е притеснителен. И за да се опитаме да запазим в максимална степен нормалния ритъм на живот, е редно нормалните санитарно-хигиенни правила да се спазват”, коментира градоуправникът.

 

Иван Портних сподели, че рядко си прави тест за Covid-19, а към днешна дата няма повод за притеснения. 

Коментари

Новини Варна