IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:00 | 25 октомври 2020
Обновен: 01:20 | 25 април 2024

Варненчета обраха медалите на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика

Един златен, два бронзови медала и едно второ отборно място за учениците от НАОП – Варна

По материала работи: Слав Велев
Варненчета обраха медалите на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика

Варненчета обраха медалите на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Състезанието се проведе онлайн от 25 септември до 24 октомври 2020 г. Организатори са Младежката академия към университета в град Тарту, Естония, Астрономическата обсерватория в Тарту и Международен академичен комитет професионални астрономи и специалисти по астрономическо обучение, представители на различни страни по света.

 

Дистанционният формат на Global e-Competition on Astronomy and Astrophysics (GeCAA, gecaa.ee) даде възможност на страните да участват с по два отбора. Така повече талантливи млади хора можаха да се приобщят към този мащабен международен астрономически форум.


Както всяка година, олимпиадата се проведе в три тура: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен. Освен индивидуалното състезание се проведе и отборно състезание. На случаен принцип бяха съставени международни отбори, във всеки от които бяха включени ученици от различни държави. Те трябваше да работят съвместно като използваха интренет платформите, за да общуват и обсъждат решенията на задачите.

 

В надпреварата участваха над 300 ученици от 35 държави. Българските ученици се представиха отлично, като спечелиха два златни, два сребърни и четири бронзови медала и една почетна грамота. За НАОП – Варна е голяма гордост и престиж, че сред медалистите са трима възпитаници на Ева Божурова от кръжоците и по астрономия в Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник” :

 

Маргулан Исмолдаев – златен медал
 

Тервел Стоянов – бронзов медал
 

Калина Георгиева – бронзов медал

 

Международният отбор на Иглика Генова, която взе участие в отборното състезание се класира на второ място.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна