IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:45 | 2 ноември 2020
Обновен: 17:07 | 25 април 2024

4 млн. кубика питейна вода "изчезнали" от язовир Камчия само за 3 месеца, МОСВ мълчи

По материала работи: Слав Велев
4 млн. кубика питейна вода "изчезнали" от язовир Камчия само за 3 месеца, МОСВ мълчи

Над 4 милиона кубични метра вода са "изчезнали" през последните 3 месеца от язовир "Камчия", който водоснабдява Бургас и Варна с питейна вода, показва справка на Moreto.net.

 

Според месечните графиците за използване на водата, одобрени от МОСВ, за месеците август, септември и октомври, от язовира е трябвало да бъдат изразходвани 22,34 милиона кубични метра вода.

 

Според данните за нивата на язовира в началото и в края на периода обаче излиза, че от язовира са изразходвани 26,18 млн. кубически метра вода.

 

Най-голямо е разминаване между график и реални количества има през месец септември. По график от язовира е трябвало да бъдат използвани 7,78 млн. куб. м. вода, а цифрите показват че нивото на язовира през месеца е спаднало с 9,46 млн.куб.м. или разлика от 1,68 млн. куб.м. само за месец, което съставлява 21% липса. Казано с две думи на всеки 5 кубични метра, отишли за водоснабдяване на Варна и Бургас, още един допълнителен кубик се губи.

 

В началото на октомври от Moreto.net изпратихме запитване към Министерството на околната среда и водите за предоставяне на справка на реално изразходваните водни количества, както и отговор на какво се дължи разминаването. След две седмици мълчание от страна на МОСВ отново изпратихме запитване. От пресцентъра на министерството поеха ангажимент за отговор, но още две седмици по-късно такъв в редакцията ни все още не е получен.

 

Сходни въпроси изпратихме и към ползвателите - ВиК-Варна и ВиК-Бургас. Отговор от ВиК-Бургас няма и до ден днешен.

 

Единственият отговор, който получихме бе от ВиК-Варна. По техни данни през месец септември водоснабдителното дружество е използвало с 8,5% по-малко вода, отколкото му е било разрешено. Вместо одобрените от МОСВ 3 млн. куб.м., от ВиК-Варна са използвали 2,75 млн. Това на практика означава, че липсващата вода в "Камчия" за последните 3 месеца е над 4 млн. куб. м.

 

От ВиК-Варна заявиха още, че за последните 6 месеца от дружеството са използвали 2,5 млн. куб. м. вода по-малко от одобрените от МОСВ количества.

 

А относно актуалните нива към началото на ноември, наличният полезен обем в Камчия е 39 млн. куб. м.

 

За сравнение, точно преди година наличният полезен обем в язовира е бил 95 млн. куб. м.

 

Елементарна математика показва, че ако в близките месеци не последват сериозни валежи и при настоящото потребление от около 6 млн. куб. м. месечно, вода в язовира има за около 6-7 месеца, а Бургас ще бъде изправен пред водна криза в началото на следващото лято.

 

За Варна притесненията относно водна криза са по-малки, тъй като морската столица има и алтернативни водоизточници в лицето на девненските карстови и "Батова".

Коментари

uwuzipo ( преди 3 години )
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Amoxicillin 500 Mg xdz.pwte.chernomore.bg.kvv.cu http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
ejoxeete ( преди 3 години )
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin 500mg xln.xlke.chernomore.bg.zin.ll http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна