IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
10:36 | 3 ноември 2020
Обновен: 01:02 | 29 април 2024

Варненско училище се превръща в огнище на COVID-19, РЗИ нехае

Само в един от седмите класове има двама заразени ученика, заедно с класния ръководител

По материала работи: Слав Велев
Варненско училище се превръща в огнище на COVID-19, РЗИ нехае

Снимка: ОУ "Петко Рачев Славейков"

 

Едно от елитните варненски учлища вече се превръща в огнище на коронавирус. Става въпрос за ОУ "Петко Рачев Славейков", в чиято сграда се помещава и III ПМГ "Академик Методий Попов", като гимназистите, би трябвало, да се обучават дистанционно от днес. Информационна агенция "Черно море" научи от свои източници, че ученици и учители с COVID - 19 има в редица класове на основното училище. Заразени има в парлаелките от трети клас, както и от седми. В един от седмите класове са заразени две деца, както и класният ръководител. Още по-странното в случая е че липсва всякаква информация. Положителният тест на госпожата е излязъл още миналия петък, а за болните деца се знае от по-рано, като от РЗИ потвърждават само зе един случай. Никой обаче не съобщава кои са те, за да се издирят контактните лица. Знае са само, че са момичета, според информация на родители и деца от класа.

 

На 29-и октомври училището уведомява: "Уважаеми родители и ученици, във връзка с наличие на положителна проба COVID 19 на ученик от класа РЗИ поставя в карантина класа от 29.10. до 07.11.2020 г. Учебните занятия в присъствена форма се възстановяват на 09.11.2020 г. От 03.11.2020г. обучението ще се осъществява асинхронно чрез Classroom и Shkolo.".

 

За учениците е организирано асинхронно дистанционно обучение - т.е. учителите само ще им казват кои уроци да четат, без да осъществяват с тях видео връзка.

 

Никой от РЗИ обаче не издал предписание за карантина на контактните лица. Родителите сами издирват заразените по предположения. В същото време те и децата им се движат свъсем необезпокоявано навсякъде, като разнасят евентуална зараза.

 

Министърът на образованието Красимир Вълчев се самоизолира, заради контакт с доказано заразен с COVID-19. В същото време даде и интервю за БНТ от дома си, за да отчете, че близо 650 са заразените преподаватели в училищата и детските градини у нас.

 

 

 

Има повишен дял на учителите, които са подали молба за отпуск. Има проблем и със заместването на учителите, стана ясно още от думите на Вълчев.

 

"На 25 училища съм разрешил обучение в електронна среда. Продължават действията да се взимат локално, в следващите дни с министъра на здравеопазването ще дадем указания към училищата. И в момента получавам предложения за преминаване към онлайн обучение на прогимназиален етап.", каза той пред БНТ.

 

Като резервен вариант се обсъжда разредено присъствие в училищата на учениците от 8 до 12 клас.

 

"Най-късно в началото на следващата седмица ще вземем решение за след 11 ноември. Няма да има централизирано решение, ще се съобразим със стойностите по места, всяко училище има прагови стойности за преминаване онлайн - 20% от учениците с грипоподобни симптоми. Целта ни е максимално присъствие.", заяви Вълчев.

 

Детските градини ще продължат да работят, те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции.

 

За частните школи Вълчев изрази мнение, че те не трябва да бъдат от институциите, които първи затварят, защото в широк смисъл са част от образователния процес.

 

Има проблем със заместващите учители, каза още той.

 

Докато от образователното министерство и правителството умуват как децата да си стоят вкъщи, а родителите им да ходят на работа, заразата от коронавирус у нас се разпространява стремглаво. Днес бе регистриран поредният негативен ковид-рекорд – близо 1/3 положителни PCR теста от изследваните за последните 24 часа в България. Отчетена бе и огромна смъртност: 51 за ден. 148 са новодиагностицираните във Варненско.

 

 

Със сигурност ОУ "Петко Рачев Славейков" не е единственото "пламнало" от коронавирус във Варна, но докато ние самите не осъзнаем опасността от заразата всеки ден ще отчитаме нови и нови негативни рекроди, ще цъкаме с език и чукаме на дърво, докато ковид не почука и на нашата врата. Цифрите за заразените с коронавирус след още две седмици ще бъдат коренно различни. „Един от основните аргументи на много хора е, че не били виждали болен от коронавирус. Ако случайно някой от вас все още няма познат от своя близък кръг, който се е разболял, то в следващите две до три седмици най-вероятно ще има. До края на годината вероятно всеки един от нас ще познава някой, който е починал от COVID-19“, каза преди десетина дни в ефира на бTV проф. Николай Габровски, заместник-директор на „Пирогов“ и заместник-председател на БЛС.

 

Явно че институциите не работят, така че отговорността за това как и дали въобще ще излезем от кризата наречена COVID-19 зависи изцяло и само от самите нас. Бъдете здрави!

Коментари

Новини Варна