IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
15:35 | 7 ноември 2020
Обновен: 00:41 | 28 май 2024

Къщите на Варна - домът на Христо Генов

През 1937 г. сградата е закупена от модистката Регина Леон Бени

По материала работи: Слав Велев
Къщите на Варна - домът на Христо Генов

Снимки: Google maps

 

Къщата на Христо Генов се намира в центъра на Варна на ъгъла на улиците „Братя Шкорпил“  13 и „Драгоман“ 38. Сградата е с два административни адреса и е собственост на единия братята от фамилията Генови.  Тя е проектирана през 1909 г. от арх. Дабко Дабков.

През 1937 г. е закупена от модистката Регина Леон Бени, пише в рубриката „Сградите на Bарна” на вестник „Народно дело” в съавторство с изследователя Георги Кацарски, арх. Юлия Железова и арх. Живко Железов..

Сградата е проектирана на два етажа, таван и мазе на свободен терен с три фасади. Главната е с лице към „Драгоман“, третирана в голям колосален ордер. Два рустицизирани пиластра, изградени в ъглите на фасадата, стъпват на цокъла и завършват при главния корниз с видоизменени дорийски капители, украсени с геометрични пана и гути. Във фасадното поле са разположени осем прозореца, групирани по двойки. В центъра на атичния полуетаж е вграден полуобъл фронтон. Проектиран е като самостоятелен архитектурен елемент, но след пожар през 1955 г. и надстрояването на сградата с тавански етаж се озовава на това място. Фасадата откъм „Братя Щкорпил“ е разчленена вертикално от пет пиластра и третирана по същия етаж като главната. По протежение на четирите прозоречни оси са изградени сегментни фронтони, в които са поставени засводените прозорци на таванския етаж. Източната фасада е разчленена вертикално на три полета, като крайните са издадени. В средното поле и изградена тераса с ажурен метален парапет.
 

Коментари

Новини Варна