IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:20 | 18 ноември 2020
Обновен: 09:29 | 16 май 2024

Оценяват транспортната мрежа за незрящи във Варна

Добрите практики са въвеждането на тактилни пътеки, аудиопояснения на сайтоветеа на гари и летища, използване на мобилни приложения и др.

По материала работи: Слав Велев
Оценяват транспортната мрежа за незрящи във Варна

Едва 4 на сто от европейската транспортна мрежа е изцяло пригодена за ползването от незрящи и частично зрящи пътници. В същото време, техният брой на континента е над 30 млн. души. Това коментира за Радио Варна Димитър Бояджиян от Българската асоциация за трансфер на технологии и иновации. Организацията, базирана във Варна представя България в обща европейски проект, с участието на представители от девет държави.

 

Основната цел на проекта е да провери практиките, които се прилагат за улесняване на незрящите в страни от Западна и от Северна Европа и предложи въвеждането им в страните от Дунавския регион.

 

Сред участниците са летища, градски транспортни центрове, организации на незрящите, НПО и университети, каза Бояджиян.

 

По думите му в списъка на добрите практики са въвеждането на тактилни пътеки, аудиопояснения на сайтоветеа на гари и летища, използване на мобилни приложения и др.

 

В България на първо място ще се започне с обучения на служителите на транспортните центрове. Целта е те да бъдат по-чувствителни към нуждите на незрящите. От асоциацията планират да работят заедно с летищата във Варна и Бургас. Ще си партнират и с организациите на незрящите.

 

Няма проучвания колко често пътуват незрящите. Обикновено предпочитат градски транспорт, автобуси или влакове, когато се налага, поясни председателят на съюза на слепите във Варна Христо Шипанов.

 

Редовно, средномесечно във Варна поне 300 души ползват градски транспорт, за да посетят и да ползват услугите в Дома на слепите на ул. Петко Стайнов, каза Шипанов.

Коментари

Новини Варна