IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
14:15 | 23 ноември 2020
Обновен: 16:24 | 12 април 2024

40 са едва свободните ковид-легла във Варненско. Не изключват локален локдаун

450 са лежащобоните с коронавирус в областта, имали нужда повече от психолог, а не от лекар

По материала работи: Слав Велев
40 са едва свободните ковид-легла във Варненско. Не изключват локален локдаун

Свободните ковид-легла в областта са около 40. Това заяви пред "Дарик" областният управител на Варна Стоян Пасев.

 

Много от настанените в болниците се нуждаят повече от психолог, а не от лекар. В здравните заведения трябва да лежат само пациенти с пневмония. В момента се приемат такива с оплаквания от задух и паник атаки, коментираоще той.

 

Около 40 свободни легла от общо 490 в Ковид отделенията на болниците във Варненска област има към момента. Всички здравни заведения са спазили ангажимента да отделят 20 % от легловата си база за такива пациенти, заяви в ефирна Дарик областният управител Стоян Пасев. До края на тази седмица се очаква да бъде открито и отделението в Девня, където местната болница вече е сключила договори с необходимите специалисти.  

 

„Много от настанените в болниците се нуждаят повече от психолог, а не от лекар. В здравните заведения трябва да лежат само пациенти с пневмония. В момента се приемат такива с оплаквания от задух и паник атаки. Някъде задържат пациентите по 15-20 дни вместо да ги изписват по-рано”.

 

Във Варна вече има случай на пациент, който за втори път се е заразил с коронавирус. Първият път е бил хоспитализиран през септември, а в момента отново се намира в болница.

 

При повече от половина желаещи да дарят кръвна плазма, няма изградени антитела, което е притеснително, добави Пасев. Средно по 12-14 доброволци минават на ден през Кръвния център.

 

Ако броят на случаите продължи да нараства, Пасев не изключи възможността от въвеждането на локален локдаун.

 

Някои заведения не спазват забраната да работят след определения вечерен час. През почивните дни инспекторите са попаднали на дискотека, в която е имало около 200 младежи.

Коментари

Новини Варна