IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:39 | 24 ноември 2020
Обновен: 18:52 | 12 април 2024

Всяко трето-четвърто дете е дюстабанлия

Това сочат данни от специализирана профилактична програма във Варна

По материала работи: Ставри Таргов
Всяко трето-четвърто дете е дюстабанлия

2446 жители на Варна са се възползвали от общинските програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве, които се финансират от бюджета на общината. До края месец септември е приключила дейността по 10 програми, съобщават от дирекция „Здравеопазване“.
 
133 деца с наднормено тегло са преминали през програмата "Аз успявам", която се изпълнява от Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина. От тях с 1-ва най-лека степен на затлъстяване са 5 деца, с 2-ра степен - 38, с 3-та степен - 43, 4-та степен - 27 и с 5-та най-висока степен - 20 деца.

На преминалите през програмата се провеждат изследвания за установяване на риск от заболявания вследствие затлъстяването, 14-дневен курс по оздравителна гимнастика и се изготвя индивидуален хранителен режим.
 
В програмата "Добър естетичен вид и комфорт чрез профилактика и лечение на гръбначните изкривявания", изпълнявана от същия център, са преминали 158 деца с гръбначни изкривявания. От тях при 62 деца са установени проблеми с ходилата, 42 деца - с плоскостъпие и 11 деца - с повдигнат свод.

На всички е извършено изследване с апарат, проведен е 14-дневен курс на рехабилитация и им е изготвен индивидуален двигателен режим.
 
От програмата „Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието” са се възползват 44 деца с увреждания и проблеми в развитието, извършени са 351 индивидуални хипотерапии. Постигнатите резултати се изразяват в подобряване на двигателните функции, положителни ефекти в психоемоционален и речеви план.
 
По програмата "Скрининг на очни заболявания", която се изпълнява от Очната болница, са прегледани 264 деца, на 34 от които са открити отклонения от нормата и са насочени по за допълнителни изследвания.
 
Програмата "Скрининг на заболявания на щитовидната жлеза", която се изпълнява от СБАЛОЗ "Марко А. Марков“, ДКЦ 1 "Св. Клементина", ДКЦ 3 и ДКЦ 4, е обхванала общо 615 души, като при 47,3% от пациентите е открита патология от ендокринен и неврологичен произход.
 
Приключила е и програмата "Профилактика на женското здраве", която се изпълнява от СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов”. Прегледи са извършени на 400 жени, при 120 от които е открита патология, диагностицирани са и 3 жени с туморни формации.
 
Общо 194 жени са преминали през програмата "Скрининг на преканцерози на маточната шийка", която се изпълнява от ДКЦ "Св. Иван Рилски" в Аспарухово, СБАЛОЗ "Марко Марков" и ДКЦ 3. От прегледаните, 30 жени са с патология, при 4 са открити преканцерози и са насочени за лечение.
 
Чрез програмата "Профилактика за рака на гърдата", която се изпълнява от ДКЦ 5 "Св. Екатерина", са изследвали 147 жени, извършени са 33 ехографии по преценка на лекаря, открити са 33 находки, от които 3 са диагностицирани със злокачествено новообразувание, насочени за оперативно лечение и 2 са насочени за проследяване.
 
Профилактика на 272 жители от рискови групи или с фамилна обремененост е направена по програмата „Профилактика на онкологични заболявания“, която се изпълнява от СБАЛОЗ "Марко А. Марков". При 71 от случаите е открита патология от различно онкологично естество.

В програмата “Психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества” се изпълнява от УМБАЛ „Света Марина”. Извършени 839 консултации на зависими от психоактивни вещества, на техни близки и роднини, оказана е психологическа помощ на 8 лица.

Коментари

Новини Варна