IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
10:50 | 26 ноември 2020
Обновен: 16:51 | 29 март 2024

Стойте вкъщи и не отваряйте прозорците! Варна и още 10 града с опасно мръсен въздух днес

Европейският индекс за качеството го определя като „много лош“ в много населени места у нас

По материала работи: Слав Велев
Стойте вкъщи и не отваряйте прозорците! Варна и още 10 града с опасно мръсен въздух днес

Снимка: Аirbg.info

 

В последните дни на мъгли, но и след като слънцето изгря, въздухът във Варна е излкюичтелно тежък и с неприятна миризма. Високи стойности на замърсяване с тежки частици регистира ежедневно проектът на фондация "Код България" – AirBG.info. Положението е същото и в останалата част на страната. С настъпване на по-студеното време за пореден ден и столицата София регистрира високи стойности на фини прахови частици през измервателните си станции. Европейският индекс за качеството го определя като „много лош“.

 

Извън нормата е положението и в още 10 сграда в страната. В Горна Оряховица тази сутрин отчетените стойности на ФПЧ са 2-3 пъти над допустимите нива.

 

Останалите засегнати от мръсния въздух градове са Видин, Плевен, Русе, Варна, Шумен, Пловдив, Бургас, Благоевград и Смолян, предаде webcafe.bg.

 

Времето се определя от антициклон със слаб вятър и ниска облачност или мъгли в котловините, низините и покрай водоемите. Най-продължително видимостта ще е понижена по западното и централно течение на река Дунав. Раздвижване на атмосферата се очаква от неделя нататък.

 

Според данните на гражданската система за измерване AirSofia почти навсякъде в столицата има замърсяване като на места концентрацията на фини прахови частици е три пъти над нормата.

 

 

Промените в качеството на въздуха, който дишаме, са вредни за всички, но особено за хората с проблеми на дихателния апарат. Според специалисти мръсният въздух е основна причина за разпространение и по-тежко протичане на COVID-19. Лекарите препоръчват да ограничите излизанията и проветрявнаето на домовете днес, поне до приключване на активната част от деня.

 

Сутрин въздухът във Варна е особено мръсен и с тежка миризма. Мнозина обвиняват за това близките до града заводи в Девня. От РЗИ и РИОСВ в морската столица обаче рядко отчитат завишаване на нормите на замърсеност. Редки и незначителни са глобите и когато все пак са констатирани подобни нарушения.

 

Качеството на въздуха във Варна и останалите градове у нас може да следите 24 часа ТУК

Коментари

анонимен ( преди 3 години )
Е как пък точно сега и с въздух ще ни тровят. ***, до сега въздуха не беше ли такъв. От кислородно отравяне ли искате да измрем.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна