IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
11:10 | 30 ноември 2020
Обновен: 06:14 | 26 март 2024

Лекар и пациент от Варна станаха герои в национална кампания

Иван Атанасов е професионален шофьор и е само на 42 години, когато получава инфаркт

По материала работи: Слав Велев
Лекар и пациент от Варна станаха герои в национална кампания

Пациент от Варна и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование, предаде "Дарик". Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Иван Атанасов е професионален шофьор и е само на 42 години, когато получава инфаркт. Вследствие на инфаркта развива сърдечна недостатъчност. Мъжът не може да измине и 50 метра, без да се задъха. Неспособен е дори да отиде до магазина за хляб. Половината от пациентите след поставянето на диагнозата не преживяват и пет години. Но в медицината има напредък и днес, десет години от момента, в който е диагностициран, Иван се чувства добре, прави дребни ремонти вкъщи, сменя гумите на колата и се радва, че е полезен за семейството си.

Лекуващият му лекар – д-р Ирена Русинова, специалист-кардиолог в МЦ „Младост“ - Варна, споделя, че преди години възможностите за помощ на пациенти като Иван са били силно ограничени. Но благодарение на нови терапии и най-важното – взаимното доверие между тях, той живее пълноценен живот.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години.  Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. „Нашият пациент подходи с пълно доверие към нас“, споделя д-р Русинова. А Иван Атанасов добавя: „Кардиолози много, но при нея се чувствам спокоен и сигурен, слушам я за всичко!“.

Коментари

Новини Варна