IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
11:50 | 30 ноември 2020
Обновен: 23:34 | 13 март 2024

90 изоставени деца и младежи живеят в Центровете от семеен тип във Варна

Учител по математика и компютърен специалист са нужни за обучението им

По материала работи: Слав Велев
 90 изоставени деца и младежи живеят в Центровете от семеен тип във Варна

Учител по математика, компютърен специалист и компютри са само част от нуждите в Центровете за настанявене от семеен тип във Варна. Това каза за Радио Варна директорът на центровете Дияна Дянкова.

 

В момента там живеят 90 деца и младежи изоставени от родителите си, като голяма част от тях са с множествени увреждания. Обучението им се извършва от един специалист във всеки център в групи от 6 до 8 ученика. За да бъде то напълно обезпечено е нужно на децата да преподава още един учител по математика, а компютърният специалист е важен, за да инсталира във всички къщички интернет, допълни Дянкова. Най-добре ще е ако това са хора, които доброволно ще помагат на децата. Може да идват няколко пъти в седмицата, когато имат свободно време, обясни директорката и допълни, че нямат възможност да назначат такива специалисти на работа при тях.

 

Децата се нуждаят от 5 компютърни устройства /по възможност лаптоп/, учебни консумативи – скицници, флумастри, цветни моливи, гланцови блокчета, книжки за оцветяване, кинетичен пясък, цветен принтер и др.

 

В момента се провежда благотворителна кампания „Рисуваме заедно“, в която деца от центровете заедно с варненски художници рисуваха картини. Техните творби са подредени в изложба във фоайето на Фестивалния и конгресен център, като всяка картина се продава, а средствата се събират на касата на комплекса.

 

Винаги не е достигал персонал, но всички, които работят в центровете са отдадени на работата си и въпреки ковид-пандемията, нито един специалист не е напуснал работа, макар, че повечето в напреднала възраст, каза още Дянкова. Има няколко служители заразени с коронавирус, но след успешно лечение, всички се връщат на работа. Сред децата няма случай на заразяване.

 

Един от най-сериозните проблеми в момента е свързан с децата с тежки диагнози от центъра във Владиславово, които периодично трябва да бъдат хоспитализирани поради състоянието им. Заради пандемията,обаче, се създават доста трудности когато това се налага, каза още Дияна Дянкова. За да постъпят в болница на децата трябва да бъде направен PCR-тест, което забавя спешния им прием, а всяко забавяне може да се окаже фатално за съответното дете. Трудности има и с придружителите им, защото децата са с увреждания и трябва да има задължително един специалист, за да се грижи за тях. Проблемът е в това, че заради пандемията придружителите трябва да престояват с децата в болница по 72 часа. Това са служители, които са в трудови отношения с Комплекса за социални услуги за деца и младежи, а съгласно наредбата за работното време те не могат да бъдат задължени да работят по този начин, обясни Дянкова. От друга страна хората се страхуват за здравето си, което създава допълнително тревожност и напрежение.

 

Нищо не може да се направи, за да се разреши този проблем, коментира директорката. И допълни, че с общи усилия успяват да намерят заместници на придружителите, за да осигурят денонощната грижа за децата. "Затова и  изказвам огромната си благодарност към колегите си в центровете, които въпреки всички трудности, не оставят децата сами, а проявяват отговорност за здравето им и висок професионализъм", сподели Дияна Дянкова.

Коментари

Новини Варна