IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
12:35 | 1 декември 2020
Обновен: 22:40 | 26 март 2024

Затворници създали наркомрежа в общежитието в село Разделна

Обвиняемите принуждавали други пандизчии да укриват дрогата вместо тях

По материала работи: Слав Велев
Затворници създали наркомрежа в общежитието в село Разделна

Окръжна прокуратура Варна внесе обвинителен акт срещу двама затворници за разпространение на наркотици в общежитието в село Разделна, съобщиха от държавното обвинение. 

Изтърпяващите си там наказанията 55-годишният К. К. и 34-годишният С. Е. работели на външни обекти. Възползвайки се от липсата на ефективен контрол над тях, намирали начини да се снабдяват по собствени канали с наркотични вещества, като имали договорка кой каква дрога да разпространява в общежитието. По-възрастният от „отговарял“ за марихуаната и хероина, а другият – за метамфетамините. Обв. К. разпространявал и тютюн без бандерол. 

Обвиняемите принуждавали други затворници да укриват дрогата вместо тях, да ги дават след тяхно разпореждане на съответните клиенти и да записват продажбите в тефтер. Целта била да няма преки следи, уличаващи обвиняемите в престъпление – нито наркотици, нито документи, нито почерк.

На 27 септември 2019 г. при рутинно претърсване в спалните помещения, били намерени и иззети общо 80 пакетчета различни по количество и качество наркотици – хероин, метамфетамин и марихуана, както и гореупоменатия тефтер.

Липсата на непосредствена реакция от страна на затворническата администрация по отношение на обвиняемите ги успокоила.
 
Обв. К. дал парична сума на лишения от свобода, натоварен да съхранява, разпространява и отчита от тяхно име наркотиците, за да купи мълчанието му пред органите на реда. Същевременно продължил с престъпната си дейност.

На 7 ноември 2019 г., след поредното отклоняване от работния обект, той бил проследен от полицаи и арестуван в управляван от него лек автомобил. Там били намерени и иззети 1792 грама тютюн без бандерол, опаковани в 64 пакета. От различни тайници на работния обект на обвиняемия К. и в неговото спално помещение били иззети още наркотици – хероин и марихуана.

Ако бъдат признати за виновни, двамата обвиняеми могат да получат наказание лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.

Предстои разпоредителното заседание по делото да бъде насрочено за разглеждане.

Коментари

Новини Варна