IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
11:10 | 8 декември 2020
Обновен: 23:19 | 27 април 2024

С пари от Европа: Разкриват още 50 места за бездомни във Варна

Предвижда се новата услуга да стартира след завършване на ремонтните дейности на общежитието през април 2022 г.

По материала работи: Слав Велев
С пари от Европа: Разкриват още 50 места за бездомни във Варна

Снимка: Черно море/АРХИВ

 

Капацитетът на приюта за временно настаняване във Варна ще бъде разширен с още 50 места, решиха членовете на ПК „Социални дейности и жилищна политика“, съобщиха от пресслужабата на ОбС-Варна.

Това ще се случи, след като Община Варна подаде проектно предложение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 за разкриване на социална услуга „Приют“ с капацитет 50 места.

„През октомври 2019 г. Община Варна подписа административен договор за ремонт и реконструкция на Приют за временно настаняване на бездомни лица и на Кризисен център. Административният договор обхваща двете общежития, които се намират на ул. „Петко Стайнов“ 7 – бившия СУПЦ. Към момента в едно от общежитията Община Варна финансира социална услуга „Приют“ с капацитет 100 места. Имаме покана от заместник-министъра на труда и социалната политика да кандидатстваме и да разкрием нова услуга с капацитет 50 места, като двете услуги ще се помещават в едно общежитие“, поясни Таня Василева.

Предвижда се новата услуга да стартира след завършване на ремонтните дейности на общежитието през април 2022 г. До края на 2023 г. – т.е. 18 месеца, тя ще бъде финансирана по ОП „Развитие на човешките ресурси“, след което ще стане държавно делегирана дейност. Варна има потребност от тази услуга, тъй като през зимния период през Приюта за временно настаняване преминават средно около 200-250 души без дом, каза в заключение директорът на дирекция „Социални дейности”.

 

Коментари

Новини Варна