IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
15:05 | 16 декември 2020
Обновен: 12:00 | 28 март 2024

Ще има нови билети и карти за градския транспорт във Варна

Цената за едно пътуване остава левче, а глобата – 30 лева

По материала работи: Слав Велев
Ще има нови билети и карти за градския транспорт във Варна

Общинските съветници във Варна приеха новата Наредба за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на молрската столица. Това стана на днешното онлайн заседание на местния парламент.

Tаксуването вече ще се извършва според времетраенето на пътуването, а не според изминатото разстояние. Затова се въвеждат времеви билети на цени от 1,50 и 1,80 лв. Пътниците ще могат да ги използват в рамките съответно на 90 и 120 минути с неограничен брой пр eкачвания по всички линии.

Друга новост е целодневният билет. Той ще струва 4 лв. и ще важи за всички линии наградския транспорт в рамките на 24 часа.

Билетът от 1 лв. се запазва, като с него хората ще могат да пътуват в рамките на един час. Същите засега остават и цените на абонаментните карти.

Ползващите електронна предплатена карта ще имат 1 пътуване бонус при заредени в картата 10 лв., т.е. 11 часа времепътуване. Картата ще може да се зарежда с различна сума, но на всеки 10 лв. ще се получава 1 допълнително пътуване в рамките на 1 час.

Глобата за нередовен пътник ще е 30 лв. Контрольор ще издава билет с валидност 60 минути, като през този период ще бъдат разрешени неограничени прекачвания. Ако пътникът откаже да си купи такъв билет, той ще трябва да слезе на следващата спирка. Длъжностното лице ще му бъде състави акт за установяване на административно нарушение, глобата в този случай ще е 50 лв.

В новата наредба са регламентирани и условията за пътуване в градския транспорт. Всеки пътник има право да превозва безплатно до 2 броя ръчен багаж, включително музикални инструменти, като сборът на трите измерения за всеки от тях не трябва да надвишава 140 см. Багаж с по-големи размери или над допустимия брой се таксува като свръхбагаж поотделно с билет.

От 1 януари 2021 г. закупуването на билети за градския транспорт на Варна ще се осъществява само от машините в превозните средства и по спирките. Кондуктори в автобусите и тролейбусите няма да има.

Коментари

Новини Варна