IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
17:00 | 16 декември 2020
Обновен: 01:43 | 24 април 2024

Морето завря от цаца и чернокоп

В мрежите се хваща и много хамсия

По материала работи: Слав Велев
Морето завря от цаца и чернокоп

Над 40 хиляди тона е биомасата на трицоната пред българския бряг на Черно море. Това съобщи в морското предаване на Радио Варна доцент Виолин Райков от Института по океанология към БАН. Доц. Райков е ръководител на ежегодните експедиции, които изследват рибните запаси в нашите водите на Черно море. Втората за годината експедиция приключи преди дни. На първо четене резултатите от нея показват изобилие от трицона и чернокоп. "Интересен факт е, че има и много хамсия. Тази риба е топлолюбива, но през последните години се наблюдават големи пасажи от нея и през зимните месеци", каза Виолин Райков.

 

Втората за тази година експедиция е протекла много трудно заради пандемията от коронавирус, съобщи още доц. Райков. Някои от членовете на екипажа на изследователския кораб са се заразили с Ковид-19. Те са били сменени, а плавателния съд е бил изолиран за известно време. Освен това е станала и малка авария, която допълнително е утежнила ситуацията. Наложило се експедицията да бъде удължена, но въпреки проблемите тя е приключила успешно.

 

Повече чуйте в интеврюто на Валери Великов с доц. Виолин Райков

 

Коментари

Новини Варна