IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
12:50 | 17 декември 2020
Обновен: 04:23 | 23 април 2024

Свъзват Бяла и Обзор с пешеходна алея

Тя ще играе ролята и на брегоукрепително съоръжение

По материала работи: Слав Велев
Свъзват Бяла и Обзор с пешеходна алея

Снимка: община Бяла

 

До две години в община Бяла ще се реализира проект за брегоукрепване на стойност 37 милиона лева, отпуснати от правителството. Областният управител Стоян Пасев и кметът на Бяла инж.Пеньо Ненов подписаха договор, съобщиха от варненската община.

 

Идеята е да се свържат с алея двата града. Алеята ще играе ролята и на брегоукрепително съоръжение, и на пешеходна зона.

 

„С подписването на това споразумение започваме същинската работа по един от най-дългоочакваните и ключови проекти за развитието на нашата община. Първоначалното задание за брегоукрепването на зоната южно от пристанището е изработено още през 1986 година, но не се е стигнало до неговото реализиране. През последните месеци заедно с експерти от министерството работихме изключително активно върху актуализирането и осъвременяването на проекта, тъй като от неговото създаване са минали повече от 30 години. Проектът ще бъде реализиран в рамките на 3 етапа.“ сподели кметът на Бяла инж. Пеньо Ненов, цитиран от "Дарик".

 

Зоната южно от пристанището в град Бяла е регистрирана като силно свлачищна, брегът е стръмен и абразивните процеси са много агресивни. Последното свлачище е регистрирано преди две години, когато част от брега се откъсва и потъва в морето. Съоръженията от общоукрепителната схема ще защитят вече изградената инфраструктура и пристанището.

 

„Вярвам, че изграждането на подобно съоръжение ще допринесе не само за развитието на пристанището на града, но и цялостно ще подпомогне туризма в Бяла. Щастлив съм, че броени дни преди един от най-светлите християнски празници имаме възможността да обявим тази хубава новина“, допълни инж. Пеньо Ненов.

 

Община Бяла и Областна администрация – Варна ще работят заедно по възлагането на обществените поръчки и реализирането на проекта. Очаква се в началото на следващата годината да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител за реализирането на първия етап от проекта.

 

Коментари

Новини Варна