IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
15:58 | 18 декември 2020
Обновен: 13:12 | 3 май 2024

И Варна се сдоби с фризер за ваксини срещу COVID-19

В него ще се съхраняват дозите за Североизточна България

По материала работи: Ставри Таргов
И Варна се сдоби с фризер за ваксини срещу COVID-19

Снимка Румен Сарандев, БНР

В РЗИ - Варна, беше доставен фризерът за ваксините срещу Covid-19. Областният управител на Варненска област Стоян Пасев обясни какъв е неговият капацитет:

„Събира около 117 хиляди флакона, като всеки един е за пет дози, или грубо казано, 585 хиляди ваксини може да се направят с този фризер. Това е за целия Североизточен район, знаете, Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Разград и Силистра.

На минус 70 трябва да са, а фризерът поддържа до минус 90 градуса температура. Ако евентуално дойдат повече дози, знаете, че в МБАЛ - Варна, ВМА, пристигна още един фризер със същия капацитет, а ваксините пристигат точно на Коледа.“

Здравната инспекция се сблъска с аналогични трудности каквито имаше и в Бургас при доставката на машината заради обема ѝ. Размерите на фризера са големи. Височината му е 2,06 м.

Апелът ми към всички болници е да си направят организация за ваксините - всеки един от управителите на болниците може спокойно да си ваксинира служителите, тъй като знаете, че първите ваксини идват точно за тях. Разбрахме, за община Варна, в ДКЦ-тата също имат готовност. Ще бъдат разкрити кабинети за ваксина, така че трябва да се подготвим на този етап за ваксинирането на всички останали“, каза още Пасев.

Ваксините ще са за целия Североизточен район - Варна, Шумен, Добрич, Разград, Търговище и Силистра. Те ще се съхраняват на минус 70 градуса. Според Пасев дори да бъдат доставени повече дози, няма да има проблем с опазването им, тъй като фризер вече има и във Военноморската болница в града.

Областният управител допълни, че се очаква ваксините да бъдат доставени на Коледа, а имунизацията да започне от 4 януари.

„Аз ще се ваксинирам, когато дойде времето“, каза той.

БНР

Коментари

Новини Варна