IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
16:10 | 29 декември 2020
Обновен: 09:05 | 26 март 2024

Оставиха в ареста българин, обявен за международно издирване

Той е обвинен в трафик на мигранти в Гърция

По материала работи: Слав Велев
Оставиха в ареста българин, обявен за международно издирване

Апелативният съд във Варна потвърди задържането под стража на обявен за международно издирване българин. Гръцките власти издирват Атанас Д. с издадена от прокуратурата към Апелативен съд – Солун Европейска заповед за арест. Южната ни съседка иска предаването му с цел изтърпяване на наказание по влязла в сила през 2016 г. присъда. Атанас Д. е бил признат за виновен, че в съучастие е извършил незаконен превоз във вътрешността на страната на чужденци. Според Европейската заповед за арест, на 10 октомври 2011 година заедно с друг подсъдим на магистралата Атина – Евзони той качил в автомобила си 9 мигранти – граждани на Пакистан, Мароко и Сомалия. Те били влезли на гръцка територия без разрешение. Второто обвинение срещу него било за притежание на нож без законово основание, което в Гърция е забранено. Наложено му е било наказание 21 година и 3 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 50 200 евро.

На 17 декември 38-годишният мъж е бил задържан в Провадия, а арестът му е бил потвърден ден по-късно от Окръжния съд във Варна.

Защитата на Атанас поиска от Апелативния съд по-лека мярка за неотклонение, която би осигурила участието му в разглеждането на делото за екстрадиция по същество. Адвокатът му обясни, че процесът в Гърция е бил без участието на подсъдимия или негов защитник, и присъдата е произнесена задочно.

Представителят на Апелативната прокуратура отбеляза, че за утре пред Окръжния съд е насрочено делото за предаването на Атанас на гръцката държава и изменение за мярката за неотклонение за един ден е безсмислено.

Според съдебния състав, няма здравословни или други причини, които да са пречка за престоя в ареста на исканото лице. И Апелативният съд счита, че най-тежката мярка за неотклонение ще даде нужната сигурност за участието му в производството по Европейската заповед за арест. Освен това, тези дела се разглеждат и приключват в кратък срок.

Като съобрази постъпилите документи и становищата на страните, Апелативен съд – Варна потвърди определението на Варненския окръжен съд за задържане на Атанас Д. – издирван от гръцките власти за изтърпяване на присъда за подпомагане на незаконно влизане в страната на граждани от трети страни и за притежание на хладно оръжие.

Определението не подлежи на обжалване, съобщават от пресцентъра на варненския Апелативен съд.

Коментари

Новини Варна