IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
08:48 | 1 януари 2021
Обновен: 11:59 | 28 март 2024

От днес: Без контрольори в градския транспорт на Варна

Купуваме билети само от автоматите

По материала работи: Слав Велев
От днес: Без контрольори в градския транспорт на Варна

От днес (1 януари 2021) премахват контрольорите, които продават билети в градския транспорт във Варна. Пътниците ще закупуват билети и предплатени карти само от автоматизираната билетна система, съобщиха от общинско предприятие ТАСРУД.

 

 

Превозните документи ще се използват за всички линии от обществения транспорт на територията на общината, както и в крайградските автобусни линии от транспортната схема - до с. Тополи, с. Константиново, с. Казашко, с. Звездица, с. Каменар, както и курортен комплекс „Златни пясъци”, местност Корабостроител /Крушките/, местност „Аладжа манастир“ и междуобщинската автобусна линия № 409.

 

В превозните документи е въведено времепътуване със следните цени: 60 минути - 1,00 лв.; 90 минути - 1,50 лв.; 120 минути - 1,80 лв.; Целодневен - 4,00 лв. 

 

Билетите се закупуват от машини за продажба на билети /МПБ/, разположени на спирките, както и в превозните средства. 

 

При закупуването на билет от МПБ в автобус или тролейбус - валидността на билета започва да тече от момента на закупуването му и важи за посочения в него час. През този период с билета могат да се извършват прекачвания. При всяко прекачване е необходимо да се валидира билета на валидатора в съответния автобус или тролейбус, като се постави в отвора на валидатора.

 

След изтичане на посочения в билета час, пътникът трябва  да си закупи нов билет, в случай, че желае да продължи пътуването си. Пътник без редовен /валиден за посочения в него период от време/ билет се счита за нередовен и подлежи на глоба.

 

При закупуването на билети от МПБ, от спирката - валидността на билета започва да тече от закупуването му и важи за посочения в него час.  При качване или прекачване в автобус или тролейбус пътникът задължително трябва да  валидира на валидатора своя билет, за да бъде застрахован.

 

Предплатените карти се закупуват само от МПБ, монтирани по  спирките. Издадената карта /пластика/ може да се зарежда многократно от машините по спирките и  в автобус или тролейбус.

 

При зареждането на електронната карта от 10,00 лв., пътникът получава бонус от 1,00 лв. или още 60 минути времепътуване. При качване в автобус или  тролейбус пътникът избира на валидатора времепътуването, което желае – 60 мин., 90 мин., 120 мин. или целодневно и картата се валидира.

 

При валидиране на предплатената карта се изписва надпис „Успешно валидиране”, оставащата сума и час, до който важи валидацията. 

 

При прекачване в друго превозно средство, картата задължително се валидира и излиза съобщение, че към момента тече времепътуването, което сте закупили. В случай, че времето е изтекло, отчита неуспешна валидация и е необходимо да се закупи ново времепътуване по избор.

 

Проверката за редовността на пътниците ще се извършва от служители на ОП „ТАСРУД“ към Община Варна на длъжност "Контрольори по редовността на пътниците". Те ще се легитимират със служебна карта със снимка. Проверката ще се извършва с контролно устройство, което ще отчита срока на валидност на превозния документи.

 

Контрольорът има право да издава билет за нередовен пътник на стойност 30,00 лв. В случай, че пътникът откаже да закупи този билет, той ще бъде задължен да слезе на следващата спирка и да му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. Глобата по акта ще е 50,00 лв.

 

За всички категории пътници, които имат право на  карти на преференциални цени от “Градски транспорт” ЕАД, условията за закупуването и ползването на картите не се променят.

 

Учащите, пенсионерите, хората с трайни увреждания и техните придружители ще продължат да получават и ползват картите си по досегашния ред. Същите ще продължат да се издават от “Градски транспорт” ЕАД – Варна, както и  свободните абонаментни карти за гражданите, които желаят да ползват услугата.

Коментари

Новини Варна